Prosize kapsule

Kina napušta politiku jednog deteta?

bebaKina se i dalje dvoumi da li da li da odustane od prakse koja većini parova zabranjuje da imaju više od jednog deteta, objavio je dnevni list Čajna dejli.

Portparol Komisije za nacionalno zdravlje i planiranje porodice Mao Kuan je rekao da se još razmatra da li će biti ukinuto pravilo da dvoje dece mogu da imaju samo parovi u kojima su oba partnera jedinci.

On je kazao da veoma brojno stanovništvu u Kini i dalje predstavlja opterećenje za tu najmnogoljudniju zemlju na svetu, koja se suočava sa ozbiljnim ekonomskim problemima.

On je, međutim, dodao da uprkos tome Komisija razmatra mogućnosti kako bi politika planiranja porodice u Kini bila poboljšana.

Prema njegovim rečima, za to je potrebno uzeti u obzir socijalni i ekonomski napredak i promene u strukturi stanovništva.

Glavni razlog eventualne promene politike je ipak ekonomske prirode, pošto kinesko stanovništvo stari,a za deceniju ili dve Kina neće imati dovoljno mlade radne snage.

Politika planiranja porodice, tzv. “politika jednog deteta” uvedena je u Kini ranih 70-tih godina 20. veka, a značila je između ostalog zabranu zajednicama u gradovima da imaju više od jednog deteta, dok su parovi na selima mogli da imaju do dvoje dece, pod uslovom da je prvo dete žensko.

Pripadnici nacionalnih manjina bili su izuzeti iz politike ograničavanja rađanja.

To pravilo je u izvesnoj meri ublaženo 2007. godine kada je u svim kineskim provincijama osim u Henanu, parovima u kojima su oba partnera jedinci, dozvoljeno da imaju dvoje dece.

Četiri godine kasnije to pravilo usvojeno je i u provinciji Henan.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Kina napušta politiku jednog deteta?

  1. Pingback: Kina napušta politiku jednog deteta? - Web-novine.com | Web-novine.com

Ostavite komentar