Prosize kapsule

Argentinke traže 41 milijardu evra odštete zbog loših silikona u grudima

grudiČak 300 Argentinki kojima su ugrađene silikonske grudi s greškom obratile su se zbog svog poprsja sudu, tražeći odštetu od 41 milijardu evra, saopštili su njihovi advokati.

“Slučaj je pokrenulo 300 žena sa PIP implantima, a namera je da se u kolektivnu akciju uključe sve Argentinke koje su žrtve, jer su im ugrađeni neispravni impanti. One žele kompenzaciju za štetu koju su pretrpele”, rekla je advokat Virdžinija Luna za AFP.

Većini žena je, kaže Luna, dijagnosticirano kretanje gela u području pazuha, kao i postojanje silikonskih čvorova.

“U mnogim slučajevima, te izrasline ne mogu biti odstranjene. Takođe, neke žene imaju ostatke silikona u glavi i vratu, kao i kretanje gela u području pluća, što može izazvati ozbiljne komplikacije”, dodala je.

Gabrijela je operisana 2008. godine i kaže da od tada, konstantno, oseća bolove i da joj kroz pore curi tečnost. “Stalno imam bolove, naročito oštre u predelu mlečnih žlezda. Tečnost konstantno curi iz pora”, požalila se AFP-u ta žena.

Zbog afere sa neispravnim PIP impantima, u aprilu je u Marseju počelo suđenje za prevaru petorici rukovodilaca firme “Poly Implant Prothese” (PIP).

Firma koja je nekada bila treći najveći dobavljač implanta optužena je za rezanje troškova tokom 10 godina, koristeći ilegalne smese kućne izrade, industrijskog nivoa, kao i poljoprivredni silikon koji nije namenjen za upotrebu na ljudima.

PIP je dokaze o nemedicinskom silikonu sakrio za vreme posete evropskih inspektora, koji su odobrili implante. Korišćenjem jeftinijeg silikona, firma je godišnje štedela po milion evra.

Podaci kažu da između 300.000 i 400.000 žena u 65 država, od Evrope do Južne Amerike, imaju ugrađene implantate kompanije PIP, koja je proglasila bankrot 2010. godine.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar