Prosize kapsule

Koja je svrha najviših nebodera?

neboderiNajviši svetski neboderi nisu građeni tako da bi u njima bilo stvoreno još dosta prostora za ljude već da bi bili visoki i zadovoljili taštinu graditelja.

O toj temi se nedavno oglasila i neprofitna organizacija CTBUH (The Council on Tall Buildings and Urban Habitat). Prema njihovim podacima, svetski neboderi, osim zbog taštine, zaista ne moraju biti toliko visoki.

U tom smislu CTBUH koristi termin “vrhovi taštine”, kako bi opisali visinu koja se dodaje neboderima. Popsci prenosi listu 10 takvih svetskih nebodera, prikazanu na infografici.

Burj-Khalifa-tower-in-Dubai

Dakle, Burdž Khalifa, koji se uzdiže na neverovatnih 828 metara visine, zapravo kancelarije i prostor za ljude ima samo do visine od 585 metara, dok preostala 244 metra služe taštini i ničemu drugom, tvrde iz CTBUH.

Zanimljiv je i podatak da su neboderi s najvećim vrhovima taštine izgrađeni tek u skorije vreme, odnosno od 1999. do danas. Barem jedan od navedenih nebodera, Bank of America u Njujorku, osim neefikasnosti prostora, ima i ozbiljnu energetsku neefikasnost.

©Muskimagazin.com

Ostavite komentar