Prosize kapsule

Na Marsu pronađeni tragovi vode

kjuriositiOko dva odsto površine planete Mars formirano je od vode, navodi se u najnovijoj studiji sprovedenoj na osnovu uzoraka američkog robota u svemiru “Kjuriositi”.

To otkriće otvara nove perspektive istraživanja crvene planete, saopšteno je 26. septembra u Vašingtonu u Vašingtonu.

“Zamiljivo je istraživanje prvog uzorka tla “Kjuriositija” koji pokazuje visok postotak vode na tlu Marsa, oko dva odsto”, izjavila je naučnica Lori Lešin jedan od autora studije, koja je objavljena danas u naučnom časopisu “Science”.

Uzorak je zagrejan do 835 stepeni Celzijusovih, a iz njega su izlazile značajne količine ugljen-dioksida, kiseonika i sumpora, dok je voda bila u obliku gasa i nje je najviše bilo u uzorku, rekla je Lešin.

Ona dodaje da bi od 0,03 metara jedne kocke takvog uzorka moglo izvući i do jednog litra vode, što je značajna količina.

“Do sada se mislilo da je Mars, pored polarnih područja, veoma suva pustinja. Iako ima znatno manje vode nego na našoj planeti, ovo otkriće je važno za dalja istraživanja Marsa”, kazala je ona.

Prema njenim rečima, ta voda nalazi se skoro svuda po Marsu i astronautu bi bilo dovoljno da zagreje malo tog tla i da dobije vodu.

Mars je inače prekriven slojem peska koji se pomera po planeti zbog čestih oluja prašine, zbog čega uzorak uzet iz bilo kojeg dela planete predstavlja uzorak cele planete.

Vode u obliku leda ima dosta na crvenoj planeti u polarnim područjima, posebno na jugu.

Robotsko vozilo “Kjuriositi” američke svemirske agencije NASA poslat je na Mars u avgustu prošle godine. “Kjuriositi” naredne dve godine na Marsu ima misiju da slika okolinu, prikuplja i analizira uzorke tla, kako bi se ustanovilo da li su u krateru Gejl nekada postojali uslovi za razvoj mikroskopskih organizama.

Robotsko vozilo sa šest točkova je veličine malog automobila i teško 900 kilograma. Misija robota “Kjuriositi” košta oko 2,5 milijarde dolara i najskuplja je misija istraživanja Marsa do sada.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Na Marsu pronađeni tragovi vode

  1. Pingback: Na Marsu pronađeni tragovi vode - Web-novine.com | Web-novine.com

Ostavite komentar