Prosize kapsule

U Bostonu uskoro prvi market sa bajatom hranom

haranaPrvi supermarket u kome će se prodavati isključivo hrana kojoj je istekao rok trajanja biće otvoren početkom sledeće godine u Bostonu.

Uz prodavnicu će biti otvoren i restoran u kome će se spremati hrana, opet od bajate robe!

Procenjuje se da u Americi čak 40 odsto hrane završi u đubretu, zbog isteka roka na ambalaži. Međutim, najčešće datum trajanja ne označava da je posle tog dana ona pokvarena. Obično joj bude samo izmenjen ukus, a nekada ni to, objašnjava američka naučnica Dana Gunders, član Veća za zaštitu prirodnih resursa (NRDC) američke savetodavne organizacije koja se bavi pitanjima zaštite okoline, hrane i energije.

Veće u svom izveštaju tvrdi da je veliki broj namirnica kojima je istekao rok trajanja još dugo upotrebljiv za ishranu.

Privrednik Dag Rauh, koji je nekada držao uspešni Trejder Džo lanac u Americi, planira da u Bostonu, osim supermarketa otvori i restoran gde će se kuvati obroci od sastojaka kojima je prošao rok trajanja.

“Na primer, tortilja čips može da se jede mesecima posle isteka roka, iako će možda imati ustajao ukus. Ako ih međutim nakratko stavite u rernu s nešto ulja ponovo će postati prhki, a ako se stave u poklopljenu teglu produžiće im se rok jer unutra neće prodirati vlaga”, kaže Gunders.

Jogurt može da traje i duže od šest nedelja, tvrde oni.

“Jedem jogurt i nekoliko meseci posle isteka roka i nikad nisam imala problema. Čokolada može da traje jako dugo, i ne treba obraćati pažnju ako s vremenom pobeli. Jaja takođe bespotrebno bacamo pre nego što bi za to realno imali razloga. Mogu trajati od tri do pet nedelja”, tvrdi Gunders.

Ipak, savetuju da ih držimo ispod 5 stepeni Celzijuza, kako bi sprečili pojavu salmonele.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “U Bostonu uskoro prvi market sa bajatom hranom

  1. Pingback: U Bostonu uskoro prvi market sa bajatom hranom - Web-novine.com | Web-novine.com

Ostavite komentar