Prosize kapsule

Norvežani konstruisali brod koji se ne ljulja

brodNorveška kompanija “Salt šip dizajn” konstruisala je brod-hotel, koji nije samo najveći u svojoj klasi, već bi one koji na njemu borave trebalo i da štiti od morske bolesti.

Ovo preko 150 metara dugo plovilo moći će privremeno da smesti 800 ljudi koji rade na naftnim bušotinama, a zahvaljujući ugrađenim tankovima koji će suprotnom silom delovati na talase, oni koji na njemu žive osećaće se skoro kao kod kuće.

Brod je konstruisan prvesnstveno tako da se pod što manje ljulja, a tankovi koji smanjuju kotrljanje pokazali su se kao izuzetno uspešni, klaže Johanes Eldoj, projektant “Salt šip dizajna”.

Tankovi o kojima je reč ispunjeni su vodom, a vazdušni ventili koji se nalaze na krovu svakog od njih ovu vodu kovitlaju, stvarajući talase različite veličine.

Ovi veštački talasi predstavljaju protivrežu prirodnim, tako da se brod ne ljulja. Plovilo je opremljeno i sa četiri azimutna balasta, koji mogu da se vrte i na taj način takođe stvarju protivtežu talasima.

To brodu omogućava da ostane čvrsto vezan za naftne bušotine ćak i pri talasima visokim do pet metara, a uz to može i da se kreće mnogo lakše nego polu-podvodne platforme na kojim radnici inače žive, jer je ipak više brod nego hotel.

Hotelski deo, međutim, takođe neće biti zanemaren. Brod ima dva bazena na otvorenom, bioskopsku salu, teretanu, salon, saunu i salu za konferencije, kao i sve druge uobičajene hotelske pogodnosti, a hrana koja se na njemu služi biće, prema Eldojevim rečima, “odlična”.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar