Prosize kapsule

Kina zaoštrava uslove za rijaliti programe

#CHINA-BEIJING-CCTV-REBUILD (CN)Kineske vlasti zaoštravaju uslove za emitovanje rijaliti programa, emisija za traženje talenata i partnera poput kineske verzije “Američkog idola” i “Glasa” koji privlače veliki broj gledalaca.

Regionalne televizije prikazuju takve programe koji su jeftini za produkciju i zarađuju dosta od reklama preko satelitskih kanala koji se emituju širom zemlje.

Novinska agencija Sinhua javlja da će prema novim propisima za emisije kao što je “Idol” biti potrebno odobrenje nacionalnog regulatornog radidifuznog tela koje će za emitovanje u udarnom terminu izdavati dozvolu za jedan takav program po kanalu, po kvartalu.

Prema novim propisima od sledeće godine satelitski kanali će morati da posvete 30 odsto svog nedeljnog programa sadržajima kao što su vesti, ekonomija, kultura i nauka.

Kineske vlasti već duže vreme nastoje da ograniče televizijske programe koji su nalik na američke rijaliti emisije ili druge zabavne emisije koje se prikazuju na satelitskoj televiziji ili da ih pomere iz udarnih termina.

Kao razlog za to navodi se da je želja da se zaustavi prikazivanje vulgarnih sadržaja i promoviše efikasnija upotreba resursa.

Politikolog u Kineskoj akademiji društvenih nauka Liju Šanjing rekao je da veruje da se novi propisi uvode zato što satelitski kanali odvlače suviše veliki broj geladalaca od nacionalne televizije CCTV.

“Vlada pomaže CCTV-u, televiziji čiji je glavni zadatak da prenese poruku vlade”, rekao je Liju.

“Lokalne stanice imaju više slobode da privuku publiku sa zabavnim programima i to odvlači suviše gledalaca od CCTV-a što plaši vlasti da niko neće obraćati pažnju na državne stavove”, dodao je on.

Očekuje se da će zbog ovih restrikcija još više gledalaca da se okrene internetu, gde mogu da gledaju isti tip emisija, dalje od državne televizije.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Kina zaoštrava uslove za rijaliti programe

  1. Pingback: Kina zaoštrava uslove za rijaliti programe | Web-novine.com

Ostavite komentar