Prosize kapsule

Otkrića koja su promenila naš pogled na seks

par 00Istraživanje prvih seksualnih pionira Vilijama Mastersa i Virdžinije Džonson od 50-ih do 70-ih godina prošlog veka promenila su način na koji gledamo na seks.

Naše shvatanje seksa znatno je sazrelo u poslednjih 50 godina, ali ništa od toga ne bi bilo moguće bez ovih revolucionarnih otkrića najranijih seksualnih eksperata.

1. Postoje 4 faze ljudskog seksualnog reagovanja

Masters i Džonsonova široko su priznati zbog teorije koja se tiče stadijuma seksualnog reagovanja – uzbuđenje, ravan, orgazam i razrešenje. Ljudski „seksualni ciklus reakcije“ objavljen je 1966. godine u njihovoj knjizi „Ljudska seksualna reakcija“.

2. Žene su sposobne za multiple orgazme

Masters i Džonosnova su tokom istraživanja ciklusa seksualnih reakcija kod muškaraca i žena naučili da su žene sposobne za multiple orgazme nakon faze razrešenja. Tim je odbacio ideju da „žene nisu toliko seksualno neumerene kao muškarci“ tvrdnjama da žene mogu da dožive pet ili šest orgazama u isto toliko minuta, dok je muškarcima potreban period odmora od sat vremena nakon svakog orgazma.par 45

3. Masturbiranje ne izaziva bolest i ludilo

Pre 20. veka, većima američkih lekara gledalo je na masturbaciju kao na „opasan“ seksualni akt koji može da dovede do bolesti. Sudeći po knjizi „Seks i ljudska ljubav“ koju su Masters i Džonsonova objavili 1988. godine, masturbacija je svoju reputaciju dobila zahvaljujući švajcarskom doktoru S. Tisou koji je verovao da je masturbacija „posebno opasna forma seksa zato što je toliko zgodna i sa njom se može započeti tokom ranjivihi godina u detinjstvu, i zato što je krivica osoba zbog činjenja ovog greha mogla da dovede do oštećenja nervnog sistema“.

„Do trenutka kada je Tisoova teorija stigla do Amerike, većina lekara je bila voljna da veruje da masturbacija izaziva ludilo, epilepsiju, akne, gubitak težine, smanjenje mentalnih kapaciteta, slabost, letargiju i krajnju kaznu – ranu smrt“, navode Masters i Džonsonova.

4. Većina ljudi masturbira

Istraživanje Mastersa i Džonsonove potvrdilo je da je masturbacija uobičajena, a u njihovoj knjizi iz 1948. godine pod nazivom „Seksualno ponašanje kod muškaraca“ otkrili su da 92 odsto muškaraca masturbira.par 99

5. Zapravo, svi masturbiraju

Njihov prethodnik, Alfred Kinsi, je 1953. godine u svojim istraživanjima otkrio da 62 odsto žena takođe masturbira.

6. Seks pre braka nije toliko neuobičajen

Kinsi je naveo da je između 67 i 98 odsto muškaraca imalo seks pre braka, u zavisnosti od njihovog socio-ekonomskog statusa, dok je oko 50 odsto žena učinilo isto.

7. Žene svoj seksualni vrhunac dostižu u tridesetim godinama

Sudeći po Kinsiju, muškarci do svog seksualnog vrhunca stižu pre dvadesete godine, dok žene svoj vrhunac imaju u tridesetim godinama. Kinsijevo istraživanje je bilo bazirano na učestalosti orgazama i verovatno je korespondiralo sa nivoima hormona (muškarci se lakše uzbuđuju u svojim tinejdžerskim godinama usled povećanog nivoa testosterona, dok ženski nivoi estrogena počinju da opadaju nakon pedesete godine).par 88

Danas, ideja da svi dostižu svoj seksualni vrhunac u istim godinama čini se zastarelom kada se u obzir uzmu fizički i emotivni faktori.

8. Brzi tretman za seksualnu disfunkciju

Pre 1970. godine, seksualne disfunkcije, poput prerane ejakulacije ili impotencije, tretirane su dugotrajnom psihoterapijom. Masters i Džonsonova su razvili intenzivnu terapiju koja se oslanjala na samo dve nedelje dnevnih tretmana, a pritom nisu korišćeni lekovi ili operativne tehnike. Ovim sesijama prisustvovali su parovi, ne individue, koji su učili kako da komuniciraju u vezi sa problemima u spavaćoj sobi. Ovaj metod imao je uspešnost od 80 odsto.par 91

9. Ne postoje godine nakon kojih nestaju seksualne sposobnosti

Masters i Džonsonova bili su prvi koji su sproveli istraživanje koje se bavilo načinom na koji starije osobe funkcionišu tokom seksa. Oni su otkrili da su muškarci i žene u svojim sedamdesetim godinama takođe bili u stanju da dođu do orgazma.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

3 komentara na “Otkrića koja su promenila naš pogled na seks

  1. Pingback: Otkrića koja su promenila naš pogled na seks | Web-novine.com

  2. molim vas odgovorite sto pre, ovaj sam komentar vec ostavio na neku drugu temu ali mi nije niko odgovorio, mislim da moram nesto hitno da preuzimam dok se ne ohladi, zato vas spamujem (izvinite na tome).
    Sa jednom devojkom(više poznanicom) se vidjam jednom u mesec dana ili dva meseca preko drugarice.. ta devojka ima dečka već dve godine, kad god se vidimo malo fali da se poljubimo, poljubili smo se pre par dana, pa smo se videli nasamo posle toga, kada mi je rekla da bolje prestanemo da de vidjamo jer je shvatila da je prvi put prevarila dečka i da joj je žao dečka, i ako se vidimo opet da može da ga prevari ponovo a to ne želi, jel ima neke pomoći? Da je zovem opet na piće ili da odustanem što će mi biti jako teško? može neko rešenje molim vaš? Devojka deluje kao da se dvoumi izmedju nas dvojice ali da ne želi da rizikuje dugu vezu, mislim da treba da je ubedim nekako da to nije rizik i da shvati da sam bolji.

    • Nista te ne kosta da budes uporan, bez obzira, ima ili nema vezu. Ako ti se svidja, to je tvoje musko pravo. Vole one da imaju rezervu, kao i muskarci sto vole da imaju nesto sa strane uvek. Ako ti se svidja, i ako imas prostora, teraj do kraja.

Ostavite komentar