Prosize kapsule

Spavanje vikendom nas dodatno umara

SleepingOni koji prespavaju vikend osećaju se još iscrpljenije kada u ponedeljak dođu na posao i manje su produktivni u radu.

Zaposleni najčešće nastoje da vikendom “nadoknade” san, pa dva dana odmaraju više nego tokom čitave nedelje. Međutim, to nikako nije dobro rešenje, jer istraživanja pokazuju da se oni koji prespavaju vikend osećaju još iscrpljenije kada u ponedeljak dođu na posao i da su manje produktivni u radu, prenose Novosti.

Istraživanja, koja su sproveli američki lekari pokazuju da osobe koje malo spavaju pet dana u nedelji, a to pokušavaju da nadoknade za dva, tako slabe imunitet jer im organizam ide iz jedne krajnosti u drugu.

Previše spavanja za vikend utiče negativno i na pamćenje, kao i na reflekse, a nutricionisti tvrde i da se odražava i na stas, često uzrokuje gojaznost.

U istraživanjima je učestvovalo oko 65.000 muškaraca i žena, a ustanovljeno je i da zaposlene osobe koje menjaju navike spavanja preko vikenda, čak tri puta češće imaju sindrom “umornog ponedeljka” od onih koji ne menjaju tempo života.

Svako odstupanje preko vikenda u pogledu sna, bilo da se radi o previše ili premalo spavanja, šok je za organizam, vremenom slabi imuni sistem i dovodi do učestalih oboljenja.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar