Prosize kapsule

U kojim delovima sveta vlada najveća depresija?

depresijaDepresija najviše patnje izaziva na Bliskom istoku i u Severnoj Africi pokazuje studija naučnika sa australijskog Univerziteta u Kvinslendu. U tim regijama depresija ljudima praktično duzima godine života.

U studiji objavljenoj ove nedelje u žurnalu PLOS Medicine navodi se da su korišteni podaci o rasprostranjenosti, učestalosti i trajanju depresije. Otkriveno je da je depresija drugi vodeći uzrok invaliditeta, a ovu dijagnozu ima više od četiri odsto svetske populacije.

U mapi koja je prikazana istaknuto je koliko stanovništva u svakoj zemlji pati od depresije, odnosno ima dijagnozu kliničke depresije.

Jasno je da u zemljama u kojima je razvijenija svijest o ovoj pojavi i koje imaju lakši pristup ustanovama koje to leče postoje i podaci o višoj stopi depresije.

Zemlje u kojima vladaju tabui protiv poremećaja u mentalnom zdravlju takođe imaju zabeleženu nižu stopu depresije.

Takođe je bitno istaći da u siromašnim zemljama ne postoje pouzdane ankete o depresiji, te su istraživači bili primorani da procene zasnivaju na statističkim modelima regresije.

I pored svega ovoga, njihova otkrića su značajna i često iznenađujuća.

Više od pet odsto populacije pati od depresije na Bliskom istoku, u Severnoj Africi, Subsaharskoj Africi, Istočnoj Evropi i na Karibima. Najniža stopa je zabeležena u Istočnoj Aziji, u Australiji i Novom Zelandu i Jugoistočnoj Aziji.

Govoreći o pojedinačnim zemljama, najviše slučajeva depresije ima u Afganistanu, a najmanje u Japanu. Srbija se nalazi među zemljama u kojima ovaj problem nije toliko izražen.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “U kojim delovima sveta vlada najveća depresija?

  1. Pingback: U kojim delovima sveta vlada najveća depresija? | Web-novine.com

Ostavite komentar