Prosize kapsule

Napravljen prvi metalni pištolj pomoću 3D printera (VIDEO)

pistoljAmerička kompanija “Solid Concepts” je u svojoj fabrici u Teksasu proizvela prvi metalni pištolj napravljen pomoću 3D printera.

Kompanija sebe opisuje kao vodećeg svetskog pružaoca usluga 3D printanja, a navodi i kako printanje pištolja 1911 nije bilo nimalo jeftino.

“Funkcioniše savršeno. Naš stručnjak za oružje uspešno je ispalio 50 hitaca, a uspeo je i da pogodi u središte mete sa 30 metara”, saopštili su iz kompanije.

Pištolj je sačinjen od više od 30 3D printanih komponenti, uključujući i delove od nerđajućeg čelika i drugih metala.

“Čitav koncept je baziran na korištenju procesa laserskog sintetisanja, a proizvodnja pištolja na ovaj način pokazuje pouzdanost, preciznost i korisnost 3D printanja. Radimo na menjanju ljudske perspektive”, rekao je Kent Fajerstoun, potpredsednik “Solid Concepts”.

Korišćenje ove tehnologije za proizvodnju oružja nije ništa novo, ali proizvodnja metalnog oružja na ovaj način jeste.

Početkom ove godine pojavili su se nacrti koji su omogućavali proizvodnju pištolja Liberator, a preuzeti su sa interneta više od 100 hiljada puta, sve dok nisu uklonjeni. Nacrte je objavila otvorena stranica “Defense Distributed”, posvećena proizvodnji 3D printanih delova oružja.

“Solid Concepts” tvrdi da je njihov sistem potpuno legalan i da su jedini pružalac usluga 3D printanja sa federalnom oružanom dozvolom.

“Sada, ukoliko pouzdanom korisniku treba jedinstveni deo oružja za samo pet dana, mi ga možemo dostaviti. Imamo potrebne materijale i inžinjere”, saopštili su iz kompanije.

©Muskimagazin.com

Ostavite komentar