Prosize kapsule

SAD: Kod za lansiranje nuklearnih projektila godinama bio 00000000

nuklearProfesor na Univerzitetu Kolumbija Stiven M. Bilovin, smatra da je otkrio neverovatan podatak: kod za lansiranje svih nuklearnih projektila u SAD tokom 20 godina bio je 00000000.

Bilovin je podatak pronašao u izveštaju iz 2004. godine dr Brusa Blera, bivšeg avijatičarskog oficira, koji je radio u silosima u kojima su bile smeštene “Minuteman” rakete.

Kodovi, poznati kao PAL (Permissive Action Links, kodovi za odobrenu akciju) u upotrebi su bili od 1963-64. godine tokom krize na Kipru, kada su Turska i Grčka pretile da će upotrebiti nuklerno oružje jedna protiv druge. PAL je i izmišljen da bi samo predsednik SAD-a imao tu moć da upotrebi moćno oružje, ali izgleda da je sigurnost i tajnost kodova bila samo simbolična.

Tokom dve decenije, predsednici su se menjali i nosili kofere u kojima su bili sakriveni kodovi koji su se navodno konstantno menjali, a sada se postavlja pitanje šta je uopšte bilo u tim koferima?

Bler je u svom radu takođe opisao proceduru pre lansiranja rakete:”Naša obavezna procedura je bila da proverimo da u podzemnom bunkeru na biraču brojeva ne može da se unese nijedan drugi broj osim “0”, za svaki slučaj”.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar