Prosize kapsule

Kompanije špijuniraju neprofitne organizacije (VIDEO)

internet

Špijuniranje neprofitnih organizacija često obavljaju bivši agenti NSA, CIA-e i FBI-a

Prema izveštaju organizacije Essential Information (PDF dokument), brojne velike američke kompanije, kao što su Wall Mart, Coca-Cola, Bank of America, McDonalds i Shell, špijuniraju razne neprofitne organizacije koje se bave temama poput zaštite okoline, kontrole pesticida, zaštite potrošača, kontrole prodaje oružja, i zaštite životinja.

Tehnike špijuniranja uključuju neovlašćene upade u računarske mreže i računare, prisluškivanje i infiltriranje vlastitih špijuna. Velike kompanije najčešće koriste usluge nezavisnih specijalizovanih kompanija, kao što je NetSafe, koju su osnovali bivši NSA-ini radnici koji su specijalizovani za upade u računarske sisteme. Te kompanije obavljaju “prljavi” posao, a i one same često zapošljavaju vlastite podizvođače, zbog čega je vrlo teško prikupiti dokaze i otkriti stvarne naručitelje.

Primera radi, Greenpeace je otkrio da policajci koji nisu na dužnosti prekopavaju po njihovom smeću, a kompanija koja ih je angažovala za špijuniranje ima listu sigurnosnih šifri za vrata u Greenpeacovim kancelarijama, i zato je verovatno postavila i uređaje za prisluškivanje.

Špijuniranje neprofitnih organizacija često obavljaju bivši agenti NSA, CIA-e i FBI-a, a dozvoljeno je i aktivnim CIA-inim zaposlenim učestvovanje u ovakvim aktivnostima.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar