Prosize kapsule

Beogradska prohibicija

Foto: Klue.com.my

I eto. Zabraniše nama, građanima ali i gostima Beograda, da kupujemo alkohol posle 22 sata.

Prohibicija.

Besmislena odluka, to je bilo očigledno još i pre njenog stupanja na snagu. Jer, ko će recimo, ljubitelje alkohola da spreči da se opskrbe „potrepštinama“ u minut do deset? I ko će da ih spreči da se, uprkos zabrani, opijaju u noćnim satima? I ko će, na kraju, jednom retrogradnom odlukom da izmeni mentalitet i navike ljudi koje ovde postoje od vajkada?

U Novom Sadu zabrana prodaje alkohola u noćnim satima oborena je kao neustavna. Reakcija Beograđana se čeka, prvi protesti i inicijative stidljivo se pomaljaju, a oni najpametniji verovatno već prave zalihe.

Nekada su penzioneri pravili zalihe brašna, soli i lekova, a sada će mladi praviti zalihe alkohola. Svaki put kad odeš u market, uzmi ponešto, kad si već tu. Zlu ne trebalo. A zatrebaće.

Za razliku od zabrane pušenja, koja je i te kako bila korisna jer pušenje osim samih pušača ugrožava i ljude oko njih, zabrana prodaje alkohola ne može se opravdati na taj način. U nemušte priče o smanjenju alkoholizma i sličnim „preventivnim“ glupostima kojima, tobože, treba da očuvamo zdravlje (po svim šavovima popucale i uništene) nacije, ne veruju ni oni koji ih pričaju.

Ostaje nada da će se gradska uprava ipak urazumiti jer će se prohibicija, u krajnjem ishodu, obiti o glavu isključivo njoj i nikome više. Građani će naći način da je zaobiđu, a dobro je poznato i da svi imaju nekog lokalnog trgovca Peru koji će izaći u susret kad bude frka.

Sa druge strane, imajmo u vidu da sve brojniji turisti iz regiona i inostranstva u Beograd dolaze upravo zbog labavijih propisa i opuštenije atmosfere, odnosno zbog reputacije srpske prestonice kao grada u kojem je moguće dobro se provesti za male pare.

S te strane, paradoksalno, možemo računati na pohlepnost onih koju su ovu odluku doneli, jer će ih svakako zaboleti kada zbog nje prihodi u gradskoj kasi budu počeli da se smanjuju. A oni žele više. Oni uvek žele više. I to je nešto što će presudno uticati na ukidanje prohibicije, ukoliko do toga ikada dođe.

 

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar