Prosize kapsule

Cirkus zvani politička kampanja

Dobro došli, dame i gospodo!

Predstoji predstava : ‘‘ Možemo i hoćemo sve!”

Još jedna kampanja.

Glavne uloge : ”mesije” iza kojih stoje razne skraćenice tipa : TRT, DRP, PRP, SOS.

Još od kada je Karić pokazivao sa govornice zelenu salatu, ništa se ne mijenja bitno. Osim ”povrća” kojim nas mame. Klasična šargarepa, prijatelji!

Ako te nasmejani političar zaustavi na ulici, da  ti obećava svetlije dane;  pri tom gledajući više u kameru nego u tebe, nemoj da se čudiš! Stani uz mesiju i oseti tu prosvećenost! A onda požuri na posao koji ti visi o koncu, kao i sve u ovoj zemlji. Ipak plata, koju cijelu daješ na račune, se neće sama zaraditi.

”Mesija” je namiren. Predstava mu je dobro plaćena. Iz tvog džepa. Kultura košta! Mesec ili dva trudiće se da vas ubijedi u svoju ulogu, ”ulaziće u lik”.

A onda ce proći premijera. Zasitiće se. Zasitićete se i vi. Igraće sve manje za vas, sve će se manje truditi, i napuštaće scenu prije nego sačeka aplauz. Ili paradajz! (opet povrće: naša politika je pomalo botanička , u baštu od skora dodajemo i različak!)

Šaptači rade svoj posao. Istražuju javna mnjenja, došaptavaju šta narodu više fali. Pa nekako uvek posluže igre umjesto hljeba. Gledaj i ćuti! Ne, nemoj da ćutis! Navijaj! Urliči! Skandiraj!

‘Šta? To nije kodeks ponašanja u pozorištu? A kako se ovaj sa bine dernja a ja ne smem? A  on je glavni, aha. Ok. A sta da radim? Koji broj? Aha. Iksic ili zaokružim, kako? Da zaokružim? Vazi. Ne, ne , neću toliku platu! Ma šta će mi , sve na kafanu ide i ovako! Pa jeste , ide leto, ali ja cu u Sutomore opet. Teta Mira daje sobe za 6 eura, pri kraju sezone. A što kafu kuvaaaaa!”

Pa me umori tako i ironija. I izveštaceno interesovanje za ”običnog” čoveka. Pa mi se ne gleda tv. Pa mi se ne čitaju novine. Pa mi se vrišti! Pa mi se ćuti! Moram da priznam, koliko god da puta gledam ovu predstavu, nikad me nekako ne ostavlja ravnodušnim.

Divim se ja ljudima koji su oguglali pa im nije žao svih ovih brižnih i odgovornih ljudi naše političke scene, u tim naletima kada im pred izbore proradi savjest. Jadni, verovatno je guše u međuvremenu jer nije lako izdržati takav pritisak!

Ali brzo će maj. I brzo će predstavi kraj. Barem ovoj pompeznoj. A onda će se povući u svoje odbore, stabove, centrale, info biroe. I krojiće nam život , nama ”običnima”. A mi ćemo i dalje u nasem ”običnom” svijetu čitati u novinama ”obične” stvari kao što su štrajkovi glađu zbog bezobzirnih poslodavaca, tragedije zbog korumpiranih službi inspekcija. Opet ćemo čekati novu predstavu kada ćemo im opet biti interesantni.

I meni će opet ići u glavi ”Odlazi cirkus”.

Možda zbog onog :

”Da li je sve bilo samo fol. Da li je sve samo jeftin trik?”

Ili možda: ”Odlazi cirkus za sve je bolje tako, mnogi su predstavu shvatili do sad.Nove pajace ce masa naći lako, jer drugi cirkus će doći u nas grad.”

Ne, ne, nije zbog ovog poslednjeg. Jer mi se čini da nama isti cirkus dolazi uvijek.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Cirkus zvani politička kampanja

Ostavite komentar