Prosize kapsule

Euro neuro

Iznenadila me moja Crna Gora! Rambo Amadeus na Evroviziji!

Sva diplomatija sa njenim veličanstvom EU mogla je da propadne. Srećom, nisu shvatili šta im je Rašo sročio! Ili jesu, ali su u svom potrošačkom mentalitetu i zanosu prečuli i previdjeli Trojanca na sceni.

Muzike kakvu volim nema na tom Jeurosongu. Kao tv šou nije loš. I nije loša ni simbolika! Sjaj, raskoš, lobiji. Evropa u punom sjaju! A možda je sve lažno i instalacije pod binama samo čekaju da popucaju. Kao i EU.

A Rambo im izvrnuo džepove. Predstavio nas je u kompletu – regionalni predstavnik! I lijepo zamolio ”Give me a chance to refinance!”

Ali, nismo mi Grci. Jok! Nama na kašičicu. Do tada, ‘ajde da ispunjavamo uslove i zahtjeve, i da se stidimo što nismo na njihovom nivou.

Znam kako se živi u Crnoj Gori.

Nije mogla poslati drugačiju pjesmu. Bila bi farsa!

Ali, iako ne treba sumnjati u inteligenciju i alegorično izražavanje Antonija Pušića, ipak je blještavi sjaj drugih kostima uspio da skrije ”pajaca” iz Makedonije. Oprostite, Montenegra!

Znate one filmove gdje ludak na ulici vrišti kako se bliži kraj svijeta a svi užurbano i ne mareći trče za taksijima i ambicijama.

Neko ima Ramba, a neko...

E tako me i ovaj nastup podsjetio na proročko neshvaćeno ludilo. Nego, neka se Evropa zabavlja! Zasluženo.

Ispravljati krive Drine ludih Srba i balkanske ludorije nije lako! A ne mili im se više ni grčka salata, ni italijanska kuhinja. I giros i pica koštaju previše. Đavo da ih nosi!I šta sad da jedu?

EU je čista ekonomija. Jedina prava zabava je ” Monetary break dance”.

Nemci i Austrijanci shvatili da samo oni dreše kesu. Britanci su na svom ostrvu, taj anglo svijet je poseban! Stanovnici VB su od svih zemalja EU najmanje privrženi savezu EU.

A Francuzi se okrenuli socijalizmu. Najomraženiji predsednik je otišao. Nešto nije išlo. Neko se probudio.

A i Srbija dobila novog predsednika. I Evropa je rekla da im je kul i Nikolić. Proevropski orijentisan. Kako drukčije ? I što onda pakujete kofere? Stanite! Na istom smo putu.

Odlazeći, Tadić je poručio da će se u narednih 60-ak  godina ipak najbolje živjeti u EU, kakva god da je budućnost. E , kad prođe tih 60 godina, eto nas tamo, jer, ko bi se sad navikavao na sladak život! Dobar je i ovaj, samo da ne tuku!

Evroskeptičan sam? Ma ne, volim Merkelovu ko majku rođenu. Ja bih samo da se malo okrenemo sebi. Svojim praznim džepovima i punim glavama.

Lako je ostalima doći na Eurosong i prođuskati. Samo mi još brinemo voli li nas Evropa i koliko puta cemo čuti ”Bravo” i ”12 points go to..”.

I ko što kaže jedna pjesma Dubioza Kolektiva : ”I’m sick of being European just on Eurosong!”

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar