Prosize kapsule

Glupi Ameri

Ovih dana mnogo se priča o Japanu. Zemljotresi kidaju, cunami lomi, nuklearni reaktori se tope kao mast na vrelom tiganju, 10.000 nestalih i poglinulih, tuga, jad i beda na sve strane. Kad smo kod ovih nuklearnih elektrana, jedna baba iz komšiluka neki dan je komentarisala da im tako i treba kad hoće da prave tolike atomske bombe.

Kad je reč o nuklearnoj elektrani, većina ljudi vizualizuje lansirnu rampu Apola 14 i Putina kako to gleda dok grohotom stiska 10 crvenih dugmića raspoređenih po mapi Amerike. Šaka obrazovanog puka u Srbiji rezonuje da Japanci sa svoja 53 nuklearna rekatora zapravo ne prave bombe da unište život na Zemlji, već da proizvedu više električne energije i tako smanje uvoz nafte i naftnih derivata.

No koga je sad to briga. Cunami je tamo negde, Japan je bogu iza nogu, čak iako bude neke radijacije neće to nikad stići do nas. Bolje je gledati kako se mladi vesele ispred Beogradske arene u doggy-style fazonu. I dalje živimo rijaliti u rijalitiju katastrofalnih odluka, sitnih interesa i masnih džepova. S druge strane, omladina DS će morati ponovo na recitatorsku sekciju, a aktivisti SNS na obaveznu obuku žandarmrije pod nazivom: ’’Kako savladati kontra-pokretnu stepenicu’’. Svi osećaju da u vazduhu nešto gadno smrdi, ali svi se pravimo ludi kao da miriše planinski lahor. Samo fali kišobrančić u koktelu govana koji svaki dan srčemo na ružičastu slamčicu. RRA je nemoćna, u budžet za kulturu veću paru bi bacio Retard Jevrić nego današnja vlada.

Mada, opet, klinci su srećni! Tu je Fejzbuk, tu su slike, tu su rilejšnšip statusi, statusi i lajkovi, bre! Srpski l33t je dobio full ’’w’’ umesto ’’v’’, pa sad na Fejsu ima stotine mawih maca, mawih machkica i sličnih ’’mawa’’ nickova. Ako voliš mačke kucaj gore u search ’’mawa mac’’ i eto ti ih machkice na weliko. Cenim da klinci na kompu znaju jedino da pokrenu Fb, pošto je komšija koji je haker stavio houmpejdž na facebook.com, a pored Fejsa i spajder soliter – ovo im je pokazala keva, lakše joj na poslu ovako, nego da nosi karte za pasijans. Pitaj klinca za MS office, ili da ne čuje zlo, za hard, procesor i memoriju – dobićeš dva buljava trepćuća oka Jelene Mrkić kad se napreže da odgovori na pitanje koji je glavni grad Afrike. I onda će opet negde osvanuti snimak kako su Ameri debili, a mi prepametni.

Ali, pazi, rođače, ništa se ne dešava preko noći. Niko od dve godine konzumacije duvana nije dobio rak pluća; niko nije postao alkos posle mesec dana neprestanog opijanja u lokalnoj kafani. Ko to može potvrditi da se udebljao 20 kg za dve-tri nedelje? Ne postaje se glup preko noći, za to su potrebne godine sistematskog genetskog zaglupljivanja. Kao i vreme što je potrebno za rak, cirozu ili gojaznost. Isto toliko ili malo više vremena je potrebano da bi se stvari iole vratile u prvobitni oblik (ako ima leka). Znači: ako si se godinama unazad tovio kao svinja pred svinjokolj, nećeš videti svoje trbušne mišiće uz hiljade trbušnjaka i sklekova ili Blic-dijetu, mesečevu dijetu, UN dijetu ili neku OMFG-dijetu. Nešto slično se dešava i sa našim podmlatkom i sa nama samima.

To što ti se čini da su klinci sve mutaviji iz generacije u generaciju ne zove se kompleks tvog odrastanja nego – realno stanje stvari. Uništen sistem vrednosti, propalo školstvo, Bolonja, medijski i javni servis, žuta štampa, skandali u političkom vrhu, rijaliti šouovi – načiniće od naše dece razmažene debele Amere sa dijabetesom i dve tarabe u glavi. Eto, klinci, redosna vest za vas! Konačno ste na korak da budete isti kao vaši američki idoli! Uveli su Fejs u Mekdonalds, još kerovi da stave da je kokiška za dž i eto ti fešte svaki dan! Serbian dream comes true! Hell yeah!

 

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Glupi Ameri

Ostavite komentar