Prosize kapsule

Haške muke po Šešelju

Foto: Blic

Šešelj ostaje u Hagu. Srbija je ostala pošteđena svih onih gigantskih količina gluposti koje je samo Vojvoda u stanju da kaže ili uradi, a Hag, uprkos obrazloženju da postoji dovoljno dokaza za devet tačaka optužnice, produžava sebi agoniju u slučaju u kojem nije jasno ni za šta se optuženom sudi.

Postoje, zapravo, precizne optužbe koje Šešelja terete za izvesne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, ali je ceo slučaj od početka građen na osnovama mekanim poput želatina. Jer, budimo objektivni, iako dobijam nagon za povraćanjem na samu pomisao da se taj beskorisni gad vrati u Srbiju i nastavi da kontaminira sve oko sebe, ne mogu a da ne konstatujem da je Hag olako i bez razmišljanja uzvratio na rukavicu koju mu je Šešelj bacio 2003. godine tvrdnjama da će sam da ode u Tribunal.

„Nit’ Šešelj zna gde ide, nit’ u Hagu znaju ko im dolazi“, glasio je jedan aforizam iz tog vremena, i to je upravo najsavršeniji opis pat pozicije koja je tada počela da se formira, a koja danas gotovo kristalno jasna i koja se svodi na to da su u ovom procesu-gotovo svi na gubitku. Šešelj zato što je izgubio osam godina života, a da proces čestito nije ni započeo, a Haški tribunal zato što ne zna kako da se koliko-toliko časno izvuče iz gliba u koji se uvalio.

No, u ovom slučaju neko je ipak i na dobitku, a to je-deo građana Srbije. I to poveći, rekao bih. Jer, mnogima se ne dopadaju ideje o alternativnom načinu upotrebe escajga kakve zastupa Vojvoda Šešelj. Mnogima se ne dopada Srbija na veštačkim velikosrpskim granicama Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica za koju je dovoljno života već žrtvovano, mada bi, da se Šešelj pita, trebalo žrtvovati još. Mnogima se ne dopada jezik mržnje i bahato ponašanje na političkom poligonu Srbije, bez obzira što toga ne manjka ni bez Šešelja. Mnogima se nije dopalo ni mahanje oružjem, kao ni pretnje studentima koji su protestovali zarad nekih pristojnih i civilizacijski uobičajenih dobrih ciljeva.

 

Mnogima se ne dopadaju prostakluk i primitivizam odenuti u loše iskorišćenu inteligenciju i pravničke floskule. Srbija može i zaslužuje bolje, a nacionalistima šešeljevske provenijencije zgodno bi bilo poručiti da se sete čemu je kašika, kojom bi njihov idejni vođa voleo da ubija Hrvate, služila nekada na srpskim dvorovima, pošto se te kašike sete samo onda kada žele da istaknu praistorijsko poreklo srpskog naroda, koji je, eto nastao i kultivisao se pre svih ostalih. Zato je pat pozicija u Hagu dobra za Srbiju, jer je ona po prvi put onaj „treći“ koji ima koristi od sukoba neke druge „dvojice“.

 

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Haške muke po Šešelju

  1. Nenade , ovde si se nalupetao k'o Maksim po diviziji. Pre svega Šešelj nikada nije išao u osvajačke pohode, nego je na "teritoriji Hrvatske" formirana Republika Srpska Krajina, koja je nastala kao odgovor na Hrvatski separatizam u Jugoslaviji. A Srbi su u Srpskoj Krajini samo branili svoja vekovna ognjišta. Seti se "Bljeska" i "Oluje" u kojoj je proterano 450.000 Srba. To je najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata. Setimo se još Jasenovca (ubijeno 700.000 Srba), Glinske Crkve, Jadovna, i drugih koncentracionalnih logora. Genocid je tradicija Hrvata koja se odvija svakih pedeset godina.

    A ti bi mogao da prestaneš da pljuješ po pravim Srpskim rodoljubima i patriotama. Oni su hteli samo da brane svoje. Nismo mi napravili nijedan genocid u istoriji čovečanstva, pa čak i onaj mit o "Srebrenici". Znamo dobro i videli smo snimke kako je Đeneral Mladić puštao muslimanske civile da se evakuišu.
    http://www.youtube.com/watch?v=2yUckj00-8s&fe… evo gledaj video.

Ostavite komentar