Prosize kapsule

Muškarci su svinje

Pre bih rekao veprovi, al ajde… Da se poslužimo uobičajenom frazom u naslovu… Zašto ovakav naslov? Posmatrajući sebe, drugare i pomalo čitajući tzv. Paleo literaturu poslednjih meseci, došao sam do zaključka da su muškarci genetski predodređeni da se dobro najedu, što više odmaraju i imaju povremene epizode intenzivnog fizičkog napora (u ovo ubrajam i petominutni seks).

Između toga naravno i po koje razbibriga-druženje sa čoporom drugih mužjaka. Što se tiče odnosa sa suprotnim polom, prirodno je da se on svodi na opštenje u kontekstu polnog nagona i donekle šireg porodičnog okvira (ukoliko postoji).

Sada ćete vi žene koje ovo čitate (i vi rodno ravnopravni dečaci sa modernim frizurama) reći kako je grozno i retrogradno razmišljati na ovakav način. Okej, složiću se sa vama, ali ovo je autentični prirodni okvir za muškarca, na koji treba nazidati društveno prihvatljive obrasce ponašanja, ali na takav način da nisu u suprotnosti sa prvim.

Kako?

Kao prvo, muškarac ne bi trebalo (osim ako to nije apsolutno nužno u datim okolnosti) da se zamara preteranom brigom i i obavezama u kontekstu “domaćinstva”. Pod ovim mislim na “sitne” kućne poslove i brigu o deci (sa decom mora da provodi kvalitetno roditeljsko vreme, ali ne i da ih dadilja, bejbisituje i “zabavlja”). Kada kažem “sitni kućni poslovi”, time ne mislim da su laki i manje važni, nego se ne uklapaju u “‘širu”sliku muškog poimanja sveta i života. Muškarac treba da obezbedi i sačuva sve ono što je potrebno za porodicu (zajednicu), da bude Domaćin, ali ga prisiljavanje da se bavi onim što je van kruga njegove prirodne uloge čini bledom kopijom onoga što zaista može da bude.

Dalje, muškarac mora da bude dominantan i da pokazuje inicijativu. Svakako ne da bude arogantno đubre (mada takvi često najbolje prolaze sa ženama), nego da zna šta želi i kako da dođe do toga. Pored takvog muškarca žena će se osećati sigurno, mada to neće priznati i svejedno će znati da mu zagorča život nepotrebnim razmiricama.

Ne manje važno – muškarac treba redovno da se bavi fizičkim radom, kako bi bio zdrav i dobro se osećao. Ako mu to nije u opisu posla, ili ne živi na selu, onda treba da sebi da omogući redovne treninge bazirane na vežbama snage i opšte kondicije. One zajebancije od povremenog rekreativnog malog fudbala sa drugarima ne računam. To se može ubrojati u sledeću stavku, a ne trening.

Sledeća stavka, i tu ću stati ovaj put, obuhvata druženje sa kolegama mužjacima. Moram napomenuti da imam tu sreću da moja žena razume potrebu za treningom i muškim druženjem u kafani, što je – kako vidim – retkost. Takva druženja mogu biti bilo u kafani, lovu, pecanju… ali je važno da ih ima i to redovno. Jer to je muška terapija, kao što je ženama trač kafa sa drugaricama i odlazak kod frizera.

©Muskimagazin.com

Ostavite komentar