Prosize kapsule

Parada

Pre neki dan odoh u bioskop da odgledam „Paradu“, najnoviji Dragojevićev film. I mogu vam reći da sam se kvalitetno nasmejao, barem prve tri četvrtine filma. Svakako savetujem onome ko još nije gledao da ode da gleda jer je reč o filmu koji može stvarno kvalitetno da zabavi.

Ali, uopšte nije potrebno da si veliki mudrac da bi brzo shvatio da taj film ne služi samo da zabavi napaćene građane Srbije nego očigledno ima i neku vrstu edukativne svrhe. Jasno je da u neku ruku treba da doprinose afirmaciji LGBT zajednice. U nekim situacijama, reditelj prikazuje koja „nepravda“ se čini nad tom seksualnom manjinom, naravno sve je to pomalo prenaglašeno, ali to sigurno ima svoje zašto i zato.

Boje koje kod mnogih izazivaju alergijsku reakciju

Puno se pričalo, a i dalje se priča o tom „novonastalom pokretu  koji nam je nametnut od strane zapada“ i to uglavnom u negativnom kontekstu, najčešće su se čule osude i izjave tipa „ne iznosite vašu bolest na ulicu“ itd.

I sam mislim da nam u ovom trenutku gej parada nije nužno potrebna, jednostavno ne služi nikome i očigledno prouzrokuje probleme. Ali takođe smatram da je način na koje pojedine „patriotske organizacije“ sebi uzimaju za pravo da zabranjuju i prete, potpuno neprihvatljiv za civilizovano i napredno društvo kakvo mi ipak težimo da budemo jednog dana. Postoje načini na koje možeš da iskažeš svoje neslaganje sa održavanjem manifestacija takvog tipa, ali nasilje ne sme i ne može nikako da budem jedan od prihvatljih opcija, koliko god neko mrzeo „pedere“ i „bolesnike“!!!

Uzmimo kao primer „Porodičnu šetnju“, koju su prošle godine organizovale Dveri. Iako se ni po čemu ne slažem sa njihovim političkim stavovima, ipak smatram da je njihov način legitiman i u skladu sa demokratskim principima, izađeš mirno na ulicu i iskažeš javno svoje mišljenje o nečemu a ko se ne slaže ima pravo na isto to.

Ali da li je ta parada stvarno uzrok tih razaranja koji su snašli Beograd u oktobru 2010. ili su te grupe koje su učestvovale jednostavno naišle na prećutno odobrenje naše sredine da bi se konačna i za sva vremena obračunali sa „bolesnicima“ i očistili Srbiju od njih? Da li su zato celo jedno popodne divljali po ulicima i napravili štetu od procenjenih milion evra? Ok, možda su bolesni, naučnici se već generacijama raspravljaju oko toga, ali ako homoseksualizam jeste bolest, prilično sam siguran da nije zarazna.

Upravo zato i ne razumem tu energiju koja se ulaže da bi se to sprečilo. Ako neko ne želi da ih gleda – ne mora. Idi šetaj u parku sa decom,  gledaj neki film ili radi bilo šta drugo, idi na tu „porodičnu šetnju“ ali niko nikoga ne prisiljava da gleda paradu ili čak da učestvuje u tako nečemu!

Na stranu razjareni huligani koji sebi danas za pravo uzimaju da zabranjuju nešto. Sutra će im možda pasti na pamet da zabrane nešto drugo pa treće pa četvrto, pa ćemo na kraju smeti da činimo samo ono što oni odobre. Mislim da to niko od nas „normalnih“ ne želi i zato mislim da to prećutno odobravanje i te kako krije opasnost da na nasilje i pretnje smrću jednostavno oguglamo i shvatimo to „kao dobar dan“. To bi definitivno korak unazad za nas, unazad u 90-te, a možda čak i još dalje…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

6 komentara na “Parada

  1. Spadam u te koje si opisao „normalnih“ (pod navodnicima), jer ti ljudi zaista jesu normalni, a svi koji zele da gledaju pedere po ulicama eno im zapad, Srbiju neka ostave NORMALNIMA!!! kamo srece da su opet devedesete, ne bi oni mirno setali, ne bi ni na tv-u smeli da se pojave!!! Nisam ni radikal, ni demokrata, ni naprednjak, a Bogu hvala, mozak jos uvek imam te s toga nisam ni LDP!!!

  2. Slazem se sa svim sto je autor izneo… ko bre sebi uzima za pravo da bije drugog sto je drugaciji? Zivi i pusti druge da zive! Mrzeti i ubijati nekog ko te nicim ne ugrozava, e to je bolesno…

  3. NIsam nikoga isao da bijem,hteo sam mirno da iskazem da sam protiv toga sto oni zele javno da se eksponiraju,svoju privatnost nek zadrze u svoja cetiri zida.Ali kada ti neko takav zapali zastavu tvoje drzava(ma kakva ona bila),kada pokazuje srednji prst monarhu,crkvenom poglavaru,pa izvini onda direktno pesnicom u nos,i tu nema vise sta da se prica…

  4. Ne mogu da opisem kako se osecam sto zivim u zemlji glupih ljudi. Svako ima pravo na slobodu. Zatvoriti nekoga u cetiri zida i njegove/njene emocije je oduzimanje slobode i krsenje ljuskih prava. Zatvorite se onda i vi u ceitiri zida, ne ljubite se i ne grlite na ulici, ne drzite svoju devojku zenu za ruku. Homoseksualnost se ne bira, ne bira se privlacnost istog pola, a ako zaista smatrate da je to bolest, lepo je covek rekao, nije zarazna…gde je tu onda problem. Vasa homofobija je problem, vas strah je problem, vase neznanje je problem. Osvestite se, edukujte se i povrh svega, stavite prst na celo.

Ostavite komentar