Prosize kapsule

QUO VADIS MUAMERE

Autor: Aleksandar Petrović

 

Reče mi jedan čo’ek… No ti ne smijem reći ni ko, ni đe, jer nije fora, da je jedan verski velikodostojnik nedavno pazario ganjc nov BMW na kome su osvanule registarske tablice NP MUFTY. Taararanataraaaa – Tako je, niste pogrešli, reč je o Glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji Muameru Zukorliću, vrhovnom baji Novoga Pazara i okoline i neprikosnovenom alpha muzjaku među Bošnjacima Raške oblasti ili kako on to više voli da zove – Sandžaka.

Voleli ga il’ ne voleli, slagali se sa njim ili ne, čovek je autoritet među svojim ljudima i ženama, inteligentan, obrazovan, bogat, uspešan, uticajan … i još svašta nešto.

Kada ga je jedna čuvena beogradska novinarka nedavno pitala za karakteristike i poreklo njegovog voznog parka, mufty je presekao priču – Normalno je da gospodin čovek jaše dobrog konja! Mada, ako budemo malo precizniji, mufty jaše bar 250 konja, ako ne i više! Da se čovek grešan upita šta će jednom gospodinu toliki konji! Aferim!

Priča se da je od policije traženo da se za navedeno motorno vozilo izdaju registarske tablice na kojima piše, kratko i jasno MUFTIJA, međutim, takvom zahtevu nije se izašlo u susret zbog pravila da se vozila obeležavaju kombinacijom ukuno pet slova i cifara. Elem, neko je prelomio i naručio tablice na kojima piše MUFTY, verovatno jer je smatrao da tako glasi engleski prevod titule islamskog velikodostojnika.

Al’ ne lezi vraže! Ako je verovati Google prevodiocu, “muftija”  se na engleskom piše “mufti”, a ne “mufty”. Čak nema ni alternativnih prevoda! Ostaje dilema – da li neko od muftyjevih ljudi zeznuo stvar ili se greška potkrala ljudima iz policije. Da stvar bude interesantnija, statusni simbol u vidu specijalnih tablica je vlasnika BMW “makine” koštao oko 80.000 dinara!

Epilog je jasan – na “bembari” piše MUFTY i svi znaju čija je, a to je valjda i bila svrha cele priče! Ovo Y, da budemo iskreni, nakako evropskije izgleda od običnog I. A, mufty, kako kaže, hoće đe i svi mi – u Evropu!

Al, nešto kontam… Mediji su javili da bi naš mufty mogao da avanzuje na mesto reis ul uleme u Sarajevu i da to većma zavisi od toga hoće li se kandidovati za naslednika Mustafe Cerića. Hm…

QUO VADIS MUAMERE u Evropu il’ u Sarajevo? Svejedno. Đe god poš’o, znaće ko si!

 

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar