Prosize kapsule

“Samo ti meni budi lepa”

Tonući u apsolutnu “amerikanizaciju” društva, dolazimo u situacije pomeranja vrednosnih granica, pomeranja ka dnu koje nas suptilno vuče u kalupe “opšteprihvaćenih vrednosti i generalizovanih stavova”. Gde je identitet, šta je sa individualnošću? Krenimo od rane socijalizacije. Ne, ovo nije  veličanje Frojdovih teorija, samo puko orijentisanje na realnu sliku društva.

U medijima je od skoro prisutna emisija “Mala mis” ili ti “Todlers&Tiarras”, koje prvenstveno vređa detinjstvo kao najbezbrižniji period deteta. O čemu je reč? O devojčicama uzrasta od 2-9 godina koje izgledaju kao odrasle osobe sa telom deteta. Ali bukvalno tako!

Nadogradnja noktiju, solarijum, teška šminka, osnova su svake emisije. Zašto pominjem ranu socijalizaciju? Zato što se ova deca od malih nogu uče da je osnovna vrednost lepota i da će samo na taj način dobiti titulu, obožavanje, pažnju, ljubav.

Vulgarizacija ne zaobilazi ni decu

Pitate se kako nastaju sponzoruše? Šta mislite koje su njihove osnovne vrednosti? Neću se zamarati predrasudama kako su one ”lepe a glupe” jer to i jesu predrasude. Poenta je da i vaspitanje tu igra glavnu ulogu, jer ne kaže se bezveze “ono što dete nauči u ranom detinjstvu, odražava mu se na ceo život”

Zapitajte se, ima li većih ciljeva u životu? Zar je lepota sve, i to kako je procene drugi? Jeste li vi osobe stvorene trenutnom impresijom sagovornika, proizvod njegovog trenutnog raspoloženja ili karakterne ličnosti svesne svog postojanja?

Sponzoruše, dobro poznata kategorija u srpskom društvu

Kaže se da je “lepota u oku posmatrača”, ali možemo uočiti da su posmatrači vrlo sličnog, neki će reći “ukalupljenog” ukusa. Ipak dokle god postoji “Lepotica i zver”, “Kvazimodo” ili “Šrek” ima i one druge, posebne lepote koja se ne odaje samo fizičkim izgledom, a jednako je cenjena i uočljiva.

Indijski filozof Ošo je istakao:” Svaka osoba je jedinstvena i neuporediva. Niko ne treba da bude kao neko drugi jer Bog stvara samo originale. Volite sebe i poštujte sebe onakve kakvi jeste”

Fizička lepota je bitka sa vremenom u kojoj kad tad izađete kao gubitnici. Unutrašnja je ono što ostaje i vremenom ne može da se potroši, može samo da se iskustvom nadogradi. Nadograđuje je ljubav, poštovanje, sreća, jednom rečju lepota duše.

Ukoliko se ustaljeno poimanje lepote u društvu ne dostigne na bilo koji način, iako je osoba lepa, društvo će tu lepotu odbaciti. Ovakvo odbacivanje neprosečne lepote predstavljeno je u italijanskom filmu “Malena” gde vanredno lepa žena ne uspeva da dobije posao, jer odskače svojim izgledom od prosečnih žena te provincije.

Žene sebe vide 20 odsto manje atraktivnim u odnosu na to kako ih doživljavaju drugi ljudi. Zašto?! Zato što ogledalo reflektuje samo fizički izgled. Budite zahvalni i zadovoljni sobom! Brojna istraživanja pokazuju da konstantno nezadovoljstvo negativno utiče na lični osećaj vrednosti, koji se ispoljava i na fizički izgled. U fizičkom izgledu se ne uočava vaša ličnost, energija i šarm koji ispoljavate u stvarnom svetu. Sve što radite u životu utiče i na to kako ćete se osećati u sopstvenoj koži i koliko ćete biti privlačni.

Tako da drage moje, volite prvo samu sebe onakvu kakvu jeste pa će vas i drugi voleti i prepoznati tu energiju!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on ““Samo ti meni budi lepa”

Ostavite komentar