Prosize kapsule

Vojska 128

Foto: njuskalo.hr

Od poljoprivrednika Daneta Poznića iz okoline Odžaka Vojska Srbije zatražila je da njegova tri puta lupana i prefarbana „Zastava 128“ bude, zlu ne trebalo, stavljena na raspolaganje vojsci. Možda zatreba ako nas, daleko bilo, napadnu NATO, Amerika, Albanija, Klingonci ili eventualno Evoksi.

Zlurad čovek rekao bi „Jeb’o ja tak’u vojsku koja popisuje razlupane automobile stare 30 godina“, ali onda se setiš da avioni te iste vojske gotovo tradicionalno padaju s neba k’o kruške na manifestacijama pretenciozno nazvanim „air show“, „aero miting“ i slično, pa zaćutiš.

Raspadnuta vojska posledica je raspadnute države, to nije sporno, ali ono što je naročito zanimljivo je da idiotska birokratija i dalje radi k’o švajcarski sat, ali samo kada treba da napravi problem ili da iscenira neku situaciju koje se ni Domanović ne bi postideo. A vojna birokratija je, to zna svako ko se bar jednom susreo sa istom, cirka 15 puta rigidnija, ofucanija i smešnija u svom „jeste besmisleno, ali naređenja su naređenja“ pristupu.

Nikad ne znaš kad mogu da udare: Evoksi

Kad sam svojevremeno zbog promene prebivališta prebacivao dokumenta iz jednog vojnog odseka u drugi kako bih mogao da se prijavim za odsluženje vojnog roka, imao sam prilike da se uverim u svu kafkijansku paradoksalnost vojne birokratije u Srba.

Dočekala me je „službenica“, jedna od onih za koje nisi siguran da li je „on“ ili „ona“ dok ne progovore, a čak ni onda nisi baš načisto. Da li zbog đozluka sa dioprijom +560 ili oblaka duvanskog dima koji obavija i „službenicu“ i celu kancelariju koja nije provetrena od studentskih protesta ’68, nisam je baš najbolje video, ali progovorih u pravcu gde sam mislio da se dotična nalazi.

 „Dobar dan, ja došao da se prijavim za odsluženje vojnog roka“

„Hrmlj. Khm, khm, arghhhh, khm! Kad si dobio poziv?“

„Pre petnaest dana. Treba da mi prebacite dokumenta u vaš vojni odsek, jer sam promenio prebivalište.“

„Daj da vidim. Aaaaaaa, pa ti da se javiš drugog septembra, četvrtog počinješ“ (radnja se dešava 27. avgusta-prim. aut)

„Ne mogu sada da služim jer mi nije prebačena dokumentacija“

„Slušaj, dečko, nemoj ti za to da brineš, je l’ to tvoj posao ili moj? Da se javiš drugog, nemoj da se šališ“

„Dobro, a šta da sam ja, na primer, došao da se javim 5. septembra, na šta sam imao pravo?“

„Ih, haha, khm, khm, ko zna da l’ ćemo mi da budemo ovde 5. septembra. Evo ti poziv“

„Opet?“

„Šta opet?“

„Ništa, doviđenja“

2. septembar, druga službenica. „Ono“ sedi i nešto piše.

„Dobar dan, ja doš’o da se javim“

„Dobar dan, izvoli sedi“

Sednem. Žena kopa po dokumentaciji, traži moj dosije. Puštam je da prekopa sve, iako znam da neće naći ono što traži.

„Hm, nema tvog dosijea“

„Možda zato što treba da ga prebace iz druge opštine. Rekoše mi da to ume da potraje“

„Pa da, procedura traje i do nekoliko meseci. Ko vam je dao ovaj poziv?“

 „Vaša koleginica“, pokazujem glavom.

„Svašta“

„I ja kažem“

Vojni rok sam počeo da služim tek u decembru, kada je na red došla sledeća klasa. U međuvremenu sam u vojni odsek išao desetak puta jer su mi iz nedelje u nedelju govorili da dokumenta „samo što nisu, dođi u petak, pa ćemo te rasporediti“.

Vojsci su potrebna kvalitetna vozila

Ili su se možda bojali da ne pobegnem negde, a da ne odužim dug otadžbini, pa im je to bio način da me proveravaju. Nije ni bitno. Važno je da se procedura ispoštuje. Zato i ne sumnjam da će onom mučeniku sa početka teksta uzeti onaj raspadnuti auto. Pitam se samo da l’ će ih biti sramota kada ga čovek bude dovezao na tehnički pregled. I šta će uopšte vojsci jedan prosečan srpski krš. Bolje da su zaredili u Strahinjića Bana, da popišu lepo šta ima, pa da vidiš blagostanja. Od Nemaca bismo se branili “Audijima”, od Amera “Fordovima” i Krajslerima”, a od Albanaca masnom svinjskom butkicom. Ovako me samo zanima da li će se ovom 128-icom možda ujka Šule voziti na Pasuljanske livade, da gleda kako naša superspremna pešadija gađa vazduh, pošto ništa drugo ne sme. A i da sme, ne bi imala čime.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar