Prosize kapsule

Živim rijaliti tebi iz inata…

Kakav šok! Firči ispraznio bocu najkvalitetnije boze sponzorskog brenda Milošu Bojaniću u lice! Pa ga zatim još tom istom bocom pogodio posred volujskog čela. Nevini bard srpske estrade završio u urgentnoj, valjda da mu ispumpaju bozu iz seljačkih brazdi na čelu. Pa šta je očekivao od isfrustiranog bubnjara izbledele slave, na šta je mislio kada je provocirao krem srpske urbane kulture? Imao je sreće Bojanić što je Firči bio član EKV a ne VIS Idola, u suprotnom bi se sam Šef države obratio javnosti zvaničnim saopštenjem. Nacija izbezumljena i podeljena u osudama odgovornog za ovaj nemili incident, a jadni Firči diskvalifikovan iz rijaliti šou-a „Dvor“ koji sa uživanjem gleda milionski auditorijum na TV Pink. Bojanić ostao  Kralj.

Rijaliti u Srbiji

Ponovo se u medijima, samoposlugama i poštama pokreću debate o potencijalnim psiho-socijalnim implikacijama ovakvih rijaliti programa. Jedni (osporači) decidirano traže cenzuru i zabranu, brižni za mentalno zdravlje nacije, drugi (navijači) – ne vide ništa sporno, jer zaboga – to je zabavna stvarnost, samo ukalupljena u televizijsku formu. Uostalom, o čemu bi inače pričali ljudi  dok satima čekaju na isplatu 2% povišene penzije ili lutaju među rafovima omiljenog monopolskog lanca, tražeći normalno mleko.

Kao i obično, vrhunac lucidnosti pokazala je PR televizije Pink, Tatjana Vojtehovski. Ona je, gostujući u Dnevniku štovane Televizije, još uvek drhtavog glasa od stresa doživljenog povodom nedavnog atentata na voljenog Šefa, objasnila gledaocima da je forma rijaliti programa u biti vrhunski izraz demokratije i anticenzure. Svako „dizanje prašine“ (citiramo) povodom ovog beznačajnog incidenta bi značilo ni manje ni više nego sumrak medijskih sloboda u Srbiji. Gospođica Vojtehovski je napravila poetsku paralelu sa scenama RTS prenosa iz srpske skupštine koji obiluju mnogo gorim jezikom i gestikulacijom, pa opet niko ne traži da se zabrane. Poučava Tatjana da je „Rijaliti“ u stvari Život – nemontiran, spontan, necenzurisan i bez scenarija – običan Život u običnoj Srbiji – koji nas okružuje svakog dana i na svakom koraku, te je osuda i zgražavanje nad tim i takvim Životom prosto – „licemerje“ (citiramo)!

Tako je Tatjana! Živi obična Srbija na Farmi, Dvoru i u Skupštini, kljukana besplatnim kolačima, pečenjem, šampanjcem i rakijom svakog dana do besnila. Guraju običnoj Srbiji svaki dan dobru lovu u džep da se obeznanjuje od alkohola i tamburaša, da glasa za preko potrebne zakone, ili da se vaćari, psuje, galami, pljuje i pravi budalu od sebe, pritom bezbrižno životareći na očigled svih. Sedi obična Srbija u upravnim odborima javnih preduzeća i naručuje sajtove, repromaterijale i vozne parkove od kumova i drugara po friziranim cenama. Gostuje, sva napirlitana u skupocenim dizajnerskim markama, obična Srbija u kič emisijama i poziva sama sebe da poslednji dinar spizdi u SMS poruke i glasa za omiljenog klovna ili sama obnovi oronule gradove i domove za nezbrinutu decu.

Rijaliti u Srbiji? Ne, Tatjana – gel na kosu i belo u nosu svim našim Šefovima, sponsored by The Last Dinar From Sirotinja Raja.

Rijaliti u Jahti

©MuskiMagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar