Prosize kapsule

Džogingom do zdravlja

Trcanje i zdravljeDanas je trčanje popularno zvano „jogging“ i ono ne predstavlja samo izuzetan način održavanja našeg tela i psiho-fizičke aktivnosti, nego i ostvarivanja zavidnog zdravlja. Naučna istraživanja su pokazala da 15 minuta trčanja na dan može da učini čudo za naš organizam kada je u pitanju zdravlje, dok 30 minuta redovnog i pravilnog trčanja dnevno utiče pozitivno i na naš imunološki sistem.

Iron Abs za vas

Trčanje je relativno jeftin sport, jedina investicija je udobna obuća. Da bi ste trčali ne morate učiti posebne veštine i zahvate, što se očekuje od nekih sportova. Trčati možete bilo kad i bilo gde – možete trčati sami, a možete u društvu.

Dokazano je da trčanje, osim povoljnog fiziološkog učinka, pozitivno deluje i na psihu. Za vreme treninga luči se tzv. hormon sreće, serotonin, što ima za posledicu pojavu dobrog raspoloženja, a naš se mozak opskrbljuje i sa 100 % više kiseonika nego što je to uobičajeno.

Trčanjem se razgrađuje adrenalin u krvi, te ono predstavlja i savršenu metodu za uklanjanje posledica akumuliranog stresa, napetosti, ljutnje i različitih frustracija. Obzirom da je dobro poznato da nagomilane negativne emocije dovode do ateroskleroze, infarkta i moždanog udara, trčanje predstavlja izuzetno sredstvo za relaksaciju.

Trčanje takođe pomaže i kod suvišnih kilograma. Naime, možete zaboraviti na sve rigorozne dijete jer redovnim trčanjem u našem organizmupovećava seprocenat enzima koji razgrađuju masti sa 10% na čak 80% tako da masno tkivo ustupa mesto mišićnom. Činjenica je da na kućnoj vagi na početku treninga nećete primetiti znatnu razliku u promeni kilograma. Nemojte da Vas to obeshrabri jer je novonastalo mišićno tkivo teže od masnih naslaga.

Trčanje takođe sprečava i preteranu potrebu za slatkim jer snižava nivo insulina u krvi. Rezultati najnovijih istraživanja govore da za vreme trčanja telo pojačano luči hormon holecistokinin koji mozgu signalizira “sitost”.

Sva istraživanja koja su se odnosila na uticaj trčanja na zdravlje dokazala su da oni čine dobro srcu, poboljšavaju njegovu frekvenciju udaraca, te pozitvno deluju na cirkulaciju. Visoki faktor rizika za kardiovaskularne bolesti jeste i povećana vrednostheolesterola u krvi: trčanje pomaže i u tom slučaju.

Neka američka istraživanja su pokazala da trčanje tokom šest meseci, po 30 minuta na dan, pet dana u nedelji, povećava nivo HDL – a (dobrog holesterola) za 14-15 % i dovodi do smanjenja triglicerida. Dobar holesterol ima funciju čistača u organizmu u odnosu na LDL ( loš holesterol) koji se lepi na unutrašnjost krvnih sudova i tako sprečava pravilan protok krv.

Redovnim trčanjem možete zaustaviti biološki sat. To su takođe pokazala neka istraživanja koja kažu da redovno trčanje može odgoditi starenje za 12 godina.

Iz svega navedenog nadamo se da pronalazite bar jedan dobar razlog da počnete sa trčanjem. Znamo da će biti teško ustati ujutru i krenuti na trčanje, isto tako odvojiti se od vaše omiljene komjuterske igrice ili nekog drugog pasivnog hobija. Ali nakon nekoliko treninga biće Vamdrago da jeste.

© MuškiMagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.