Prosize kapsule

Kako započeti svoj biznis?

| by Dejan Ajduković

Već neko vreme pokušavate da se zaposlite, radite na „crno“, niste osigurani, osećate se nebezbedno u pogledu svoje budućnosti? Sve ovo su neka od pitanja koja muče današnju populaciju radnika u Srbiji. Pokušavajući da odgovorimo na neka od ovih pitanja, naišli smo na trag koji nas je odveo do preduzetništva i započinjanja sopstvenog biznisa, koji može da Vam omogući rešavanje gorućih problema, i na duži rok obezbedi stabilna primanja i egzistenciju, ali uz obavezni rizik.

Pomoć institucija

Svakog aprila unazad 6 godina Vlada R. Srbije kroz stavku u budžetu predviđenu za pokretanje sopstvenog biznisa plasira preko 0,5 milijarde dinara. Institucije koje su neposredni izvršioci tog posla su.: Republički i Pokrajinski fond za razvoj, Garancijski fond Vojvodine i Nacionalna služba za zapošljavanje R. Srbije.

BiznismenPored ovih institucija, naši građani su skloni pozajmljivanju novca od svojih rođaka, „zelenaša“ i na mnoge druge neuobičajene načine u razvijenim društvima. Sve to sa sobom nosi i veliki rizik jer ukoliko se odlučite na neki od gore navedenih načina, gubite pravo na institucionalnu zaštitu, kao i na pravovremeno informisanje i edukaciju koja u većini slučajeva može da bude presudna kod novoformiranog preduzetnika.

Ono što je polazna osnova svakog preduzetnika za pokretanje sopstvenog biznisa jeste:

novac

dobra biznis ideja

biznis plan

Kako možete doći do novca?

Konkursi koji su trenutno otvoreni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje odnose se na nezaposlena lica, koja se nalaze na evidenciji službe duže od 6 meseci i prošli su obuku za „Preduzetnika i započinjanje sopstvenog biznisa“. Sredstva se odobravaju u visini od 130 hiljada dinara i bespovratna su, što je svakako primamljivo za svakog početnika. Sve detaljnije informacije možete da dobijete u najbližoj filijali nacionalne službe za zapošljavanje ili preko sajta www.nsz.gov.rs

Republički fond za razvoj nudi kredite čak do 2 miliona dinara za započinjanje sopstvenog biznisa, ili proširenje sopstvenih, postojećih kapaciteta. Mogu da konkurišu sva lica sa teritorije R. Srbije koja poseduju državljanstvo i nisu krivično gonjeni ili osuđivani na kaznu zatvora dužu od 6 meseci. Dodatne informacije možete dobiti na sajtu Vlade R. Srbije www.vlada-rsrbije.gov.rs

Ideja za biznis

Dobru Biznis ideju (ukoliko nemate svoju sopstvenu), takođe možete „pozajmiti“ od drugih tj. preuzeti već postojeću Biznis ideju koja se pokazala dobro u praksi i koja daje dobre rezultate. Ili se ipak možete potruditi i stvoriti sopstvenu originalnu Biznis ideju, ali primenljivu u praksi, koja će davati dobre rezultate i biti profitabilna.

Do sada se pokazalo u praksi da su najomiljenije Biznis ideje one vezane za – rad kod kuće, poslovi koji ne iziskuju puno radno vreme, kreativni poslovi, franšize i usluge.

Za izradu Biznis plana, potrebno je da se konsultujete sa ljudima koji su stručni za to, u okviru Nacionalne službe za zapošljavanje postoji pravna služba koja pruža sve vrste pravnih usluga i saveta, a na svakih mesec dana organizuje se i trening u okviru kojeg se predavači bave i tematikom izrade Biznis plana. Jedan od osnovnih razloga izrade Biznis plana je prvenstveno zbog Vas samih i sopstvene procene isplativosti biznisa u koji se ulazi.

Ukoliko se ipak odlučite na kreditiranje biznisa kod banaka, ono što je trenutno poznato jeste da se uslovi kreditiranja razlikuju od banke do banke, i da su nepovoljniji od uslova koje možete ostvariti preko Garancijskog fonda R. Srbije i Nacionalne službe za zapošljavanje.

©MuškiMagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Kako započeti svoj biznis?

  1. Pingback: Nacionalno Rasulo « Zavera BOGatih