Prosize kapsule

Kako obaviti registraciju firme

by Dejan Ajduković

Kada se opredelite za pokretanje biznisa i sopstvenu ideju, sledeće što treba da uradite jeste raspitivanje o neophodnim uslovima (tehničkim i drugim – oprema, prostor, kadrovi) koje je potrebno ispuniti da bi se određena delatnost mogla i zvanično registrovati.

Informacije o tim uslovima možete da dobijete u zgradi Opštinske uprave mesta u kome stanujete, u inspekcijskim službama. Takođe i na sajtu poreske uprave možete dobiti informacije o pokretanju biznisa i registraciji. www.poreska-uprava.sr.gov.rs

agencija za privredne registreKada se obezbede svi neophodni uslovi za pokretanje sopstvenog biznisa, Agenciji za privredne registre se podnosi PRIJAVA za upis u Registar privrednih subjekata.

Sama procedura osnivanja radnje (STR,SZR,SZTR,SUR) obuhvata čitav niz postupaka koji su detaljno objašnjeni na sajtu Agencije za privredne registre, www.apr.gov.rs

Ono što je ključno pored ovih tehničkih i administrativnih neophodnosti koje je propisala država, jeste istraživanje tržišta koje morate da sprovedete. Istraživanje tržišta započećete određivanjem tržišnog segmenta i ciljne grupe potrošača koje će obuhvatiti planirani biznis (proizvod ili usluga) i vaš delokrug delovanja u okviru planirane delatnosti. Kroz to treba sagledati ko su potencijalni kupci vašeg proizvoda i usluge, ko je i kakva je postojeća konkurencija, koje su vaše slabosti a koje prednosti u odnosu na njih. Nakon toga morate se pozabaviti i dobavljačima, koliko su vam dostupni materijali i sirovine koje ćete koristiti u okviru svoje delatnosti.

Ono što je ključno i po mnogima i presudno na svakom početku jeste marketing. Posebnu pažnju treba posvetiti određivanju efikasne marketing promocije, nastupa i reklame.

Mladi i budući preduzetnici, samo napred, …“nema ništa lepše nego popuniti crnu rupu na tržištu svoje zemlje i obogatiti se“ reči su Davida Rockefelera. Recept uspeha ne postoji, ono što je zvezda vodilja bila mnogima pre vas u zemljama u tranziciji, jeste upornost, istrajnost i održivost kvaliteta proizvoda i uluga na duži vremenski rok. Radite na svojoj prepoznatljivosti i uspeh će doći ALI ne preko noći već postupno i polagano, jer samo tako je to ono pravo i dugoročno… srećno!

©MuškiMagazin

Comments are closed.