Prosize kapsule

Polne bolesti

by Zoran Žikov

Uvod

Polno prenosive bolesti (SPB), kao što ime kazuje, prenose se sa čoveka na čoveka polnim kontaktom. Nazivaju se još i seksualno prenosive infekcije, a takođe i venerične bolesti (VB) po boginji ljubavi Veneri. Izuzetno retko infekcija se može preneti i nepolnim putem (npr. kontaminiranim predmetima). Širenju bolesti pogoduju učestalo menjanje partnera, loši socijalni i higijenski uslovi, migracija stanovništva, savremen način življenja, alkoholizam, narkomanija, ali i nedostatak seksualne edukacije i kulture, što je uslovilo u posljednjih deset godina postepeni i neprekidan porast oboljenja od SPB.

Iron Abs za vas

Postoji više od 25 vrsta polno prenosivih bolesti. Hlamidija, kondilomi (polne bradavice), genitalni herpes, gonoreja (triper), sifilis, sida (aids), hepatitis A, B i C, ulkus mole, limfogranuloma, donovanoza, stidne vaši (Pediculosis Pubis). Većina ovih bolesti uspešno se leči, a ako se ne leče, mogu izazvati ozbiljne komplikacije, pa čak i smrt.

Rizici

Kondom je najbolja zaštita

Kondom je najbolja zaštita

Svi polno aktivni, svako ko upražnjava seks, bilo da je muško ili žensko, bilo da je stupio u seksualne odnose sa osobama suprotnog pola ili istog pola, ili i sa jednima i sa drugima, mogu biti zaraženi. Ako sumnjate da ste zaraženi obavestite partnera o svojim sumnjama, a u sledećim odnosima koristite kondom. Nikada ne pokušavajte sami izlečiti polno prenosivu bolest, jer su ove bolesti zarazne i neke imaju teške komplikacije i posledice. Zbog toga je važno poveriti lekaru svoju sumnju na polnu bolest, čak i ako se dobro osećate. Kada posetite doktora, budite iskreni i recite mu sve što vas muči, kako bi bio u stanju da vam maksimalno pomogne. Kada se pojavite kod vašeg lekara, on će vas verovatno upitati zašto mislite da ste zaraženi. Možda će vas poslati da date uzorak krvi na testiranje, a verovatno će vas i pregledati kako bi utvrdio da nemate oteklina ili plikova, kao i osipa. Možda bude i potrebe da vam doktor pogleda i anus (analni otvor). Mogući odlazak na testiranje, da utvrdite da li ste zaraženi nekom od polnih bolesti, može biti opterećujući i zato budite brzi u toj odluci i iskreni prema lekaru, jer je to apsolutno samo u vašem interesu i za vaše dobro. U većini slučajeva, doktor će imati prilično sigurnu predstavu o tome koja je bolest u pitanju i pre nego što rezultati budu gotovi, dok za pojedine bolesti, pogotovo kada je u pitanju AIDS (SIDA) ili hepatitis, mogu biti potrebne nedelje pre nego što dobijete rezultate vaših testova.

Ako imate bilo koji od ovih simptoma odmah se obratite lekaru:

Ø bol pri mokrenju i/ili polnom odnosu

Ø peckanje tokom mokrenja

Ø neobičan iscedak (pojačanu sekreciju neprijatnog mirisa) iz penisa, čmara ili mokraćne cevi

Ø oticanje testisa

Ø svrabež ili nadraženost u području polnog organa ili čmara, osip, mehuriće ili plikove, otoke, ranice, kvržice ili bradavice na spoljnom delu polnog organa ili oko njega

Što se tiče prevencije SPB najbolje je:

Ø veza sa jednom, provereno zdravom partnerkom

Ø razgovor o prethodnom polnom iskustvu sa sadašnjim ili budućim polnim partnerom

Ø koristiti kondom od lateksa, uvek od samog početka pa do kraja bilo kojeg oblika polnog odnosa (vaginalnog, oralnog ili analnog).

Ø spermicidna sredstva uz kondom treba odabrati po uputstvu proizvođača i primeniti ih u vaginu

Ø sprečiti grube odnose, bilo kakvo oštećenje kože, epitela vagine ili sluznica usta ili anusa koje mogu dovesti do krvarenja.

Ako već imate polno prenosivu bolest, recite to partnerki, jer se i ona mora lečiti. Uzimajte propisanu terapiju po preporuci lekara. Popijte celu dozu, čak i ako se osećate bolje i nikome ne dajte lekove koji su propisani Vama. Ako se partnerka ne leči, a održavate polne odnose bez zaštite, terapija je uzaludna.

©MuškiMagazin

Slični tekstovi

2 komentara na “Polne bolesti

    • Polne bolesti se mogu prenositi oralnim seksom. To su najčešće herpes, sifilis, hlamidija i gonoreja. Dakle – oprez!