Prosize kapsule

Zdrava ishrana – istine i zablude

| by Olgica Andrić

Iron Abs za vas

Naučili smo da se do željene forme i definisanih mišića može doći samo ako pravilno vežbamo. Bitan preduslov za sve to je i da se pravilno hranimo. Postoje, međutim, tvrdnje, verovanja ili zablude vezane za ishranu, koje su mnogi muškarci i žene usvojili kao „apsolutnu istinu“ samo zato što ih godinama slušaju. Pokušaćemo da razotkrijemo neke od mitova i utvrdimo šta je tačno, a šta ne, u želji da vam pomognemo da što pre stignete do idealne težine.

1. Smršaćeš brže ako pre obroka pojedeš jabuku?

Potpuno netačno. Još uvek nije otkriven nikakav prehrambeni proizvod koji može da sagoreva masti.

2. Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, večeraj kao siromah?

Ima puno istine u ovoj staroj narodnoj izreci, jer je našem organizmu mnogo lakše da svari hranu koju unesemo u prepodnevnim satima, pošto tada metabolizam intenzivnije radi.

Najbolja formula: "od svega po malo"

Najbolja formula: "od svega po malo"

3. Gazirana pića goje?

Zavisi. Ako pijemo „kiselu“ vodu, ona dovodi do privremene nadutosti stomaka, ali nema nikakvu kalorijsku vrednost. Pića poput koka-kole, međutim, sadrže puno šećera pa samim tim mogu potvrditi navedeni mit i kod prekomerne upotrebe pospešiti gojaznost.

4. Krompir će utoliti glad, a ne goji?

Pogrešno! Krompir će sigurno utoliti glad jer je hrana bogata ugljnim-hidratima i zato ima visoku kalorijsku vrednost. Ako ga unosite u velikim količinama, naravno da goji.

5. Integralni proizvodi su manje kalorični?

Pogrešno. Integrali proizvodi imaju istu kalorijsku vrednost kao i prerađeni, ali pošto sadrže više celuloze, preporučuju se tokom dijeta jer daju osećaj sitosti i pospešuju varenje hrane.

6. Sladoled je idealna užina tokom dijete?

Pogrešno. Sladoled neće utoliti glad, već će izazvati žeđ. Naravno, ukusan sladoled će nam svakako prijati, ali ako ste već na dijeti, bolje je da unosite manje kaloričnu hranu i opredelite se za jogurt ili voće umesto sladoleda.

7. Mršavimo ako jedemo takozvane „light“ proizvode?

Pogrešno. „Light“ hrana svakako ima manje kalorija, ali to ne znači da će ubrzati proces mršavljenja, baš kao što ni jabuka ne sagoreva masti.

8. Gladovanje pomaže čišćenju creva?

Tačno, ali nije neophodno da gladujete da biste očistili organizam. Mnogo je bolje obogatiti dijetu hranom koja ima svojstva da čisti i detoksikuje organizam, poput pojedinog povrća.

9. Ako jedeš u žurbi, jedeš više?

Naravno! Ako jedeš previše brzo, nećeš moći na vreme da osetiš zasićenje u želucu, a samim tim ćeš jesti više.

10. Obedovati svakog dana u isto vreme nam pomaže da kontrolišemo glad?

Tačno. Ako jedemo svakog dana u isto vreme, naš organizam će se navići na takav ritam i nećemo imati potrebe da unosimo hranu između obroka.

11. Sok od ananasa pomaže mršavljenu?

Pogrešno. Ananas vam nikako neće pomoći da smršate, ali je jedino voće koje sadrži supstancu bromelin, koja pomaže apsorpciju proteina i tako olakšava varenje.

12. Tokom dijete neophodno izbaciti sve masti?

Ne. Naravno da dijeta čiji je cilj mršavljenje mora biti siromašna mastima, ali to ne znači da taj gradivni sastojak treba potpuno eliminisati. Masti omogućavaju apsorpciju liposolubilnih vitamina, zbog čega moraju biti prisutne u dijetama, mada u smanjenim količinama i u zdravim oblicima (najbolje iz ribe i maslinovog ulja, kao i koštuničavog voća).

13. Da bismo smršali moramo izbaciti hleb i testenine?

Pogrešno. Neophodno je samo uskladiti količinu tih namirnica. Ne bi bilo dobro izbaciti iz ishrane one namirnice na koje smo svakodnevno navikli, jer kada se dijeta završi, organizam će morati da se ponovo privikava na njih, a to bi značilo i brži povratak izbubljenih kilograma.

Ako imate dodatne nedoumice, nemojte slušati uvek ono što kažu drugi. Najpouzdanije informacije možete dobiti ako se obratite dijetetičaru.

©MuškiMagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Zdrava ishrana – istine i zablude

  1. ovo pod 1… poenta nije u tome da jabuka sagoreva masti, nego da ćeš, nakon jabuke, koja zbog sastava nabubri u stomaku, biti manje gladan, te ćeš manje pojesti za obrok, a time i uneti manje kalorija… inače ostatak teksta je skroz ok 🙂