Prosize kapsule

Novi nastavak terminatora – Salvation

Vreme je izgleda da Džon Konor postane ono sto jeste – heroj.

| by Veljko Lađevac

Za otprilike dve nedelje, u bioskopima će se pojaviti četvrti deo serijala Terminator. Ovoga puta bez Švarcenegera. Ipak, ima dostojnog naslednika u liku Kristijana Bejla koji se, inače, u filmu pojavljuje pod prijatnim teretom slave koju mu je donela rola Betmena u Dark Knight-u. U novom Terminatoru, koji nosi podnaslov spasenje (Salvation), radnja je konačno preneta u postapokaliptično doba, u 2018. kada svetom vladaju mašine, a šačica pobunjenika pokušava da se oslobodi njihovog terora.

Da se podsetimo, u prvom delu Švarceneger je negativac, robot ubica (T-800), a suprotstavlja mu se običan čovek, pobunjenik Kajl Ris. U nastavku on je dobronamerni robot, programiran da štiti mladog Konora, a bori se protiv superiornog robota (T-1000). Ovo je možda i ponajbolji deo prikazane trilogije. Ima ubedljiv scenario, kompjuterske animacije su napredne a filmski rasplet je buran i nepredvidiv: T800 pobedjuje superiornog i grešnog T1000, što doduše, i nije nepredvidivo, gledano iz ugla krilatice da dobro mora da pobedi, ali onda T800 presudjuje i sebi, da bi tako svet bez robota, makar i dobrih, bio sigurnije i bolje mesto. Ova ideja je, inače, na tragu one polemike koju je izazvao Blade runner.

Rani simptomi konjuktivitisa?

Rani simptomi konjuktivitisa?

Ali, odsustvo istrebljivača nije potrajalo dugo. Oni se vraćaju u trećem delu, ponovo se boreći za život (i smrt) Džona Konora. Ovoga puta T-800 ima za protivnika još superiorniji model TX, koji poprima ljudski lik u prelepoj manekenki Kristani Loken. O tome kako lepota može biti svirepa i bezdušna postoje mnoga istorijska svedočanstva, a u ovom filmu, nešto brutalnije svedočanstvo nam može dati gomila sporednih likova koji se susretnu sa TX.

To jest, mogli su da svedoče, da su preživeli. Ovog modela, ipak, pobedjuje sam Konor, koristeći, naravno, više pamet nego snagu. U svakom slučaju, to što je superiorni TX žena, može se smatrati malom feminističkom pobedom. Ali sada u trećem delu prava istina izlazi na videlo. A ona kaže da su pravi gospodari na planeti zemlji 2018. mašine bez pola, emocija i duha, prilično „asocijalne“ u ponašanju.

Novi nastavaak će biti zanimljvo pogledati iz više razloga. Filmofili sigurno žele da vide koliko priča o surovom postapokaliptičnom svetu može da bude i dalje originalna, jer je obradjivana „onoliko“ puta, od Stalkera do Matriksa. Drugo, Terminator je uvek inventivan sa svojim specijalnim efektima, videćemo šta danas ima da ponudi na tom polju. Već se zna da je režiser, popularni McG, namerno, po nekom svom receptu, oštetio filmsku traku da bi što bolje dočarao postapokaliptični svet.

Naravno, biće zanimljivo pratiti i već pomenutu korespondenciju sa Matriksom, koji u svojim nastavcima takodje stvara sliku sveta u kome vladaju mašine, dok se grupa ljudi bori protiv njih. I tako dalje, možemo nalaziti povod za povodom da pogledamo ovaj film. Imamo još dve nedelje za to. A onda, trkom u bioskope!

©MuškiMagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.