Prosize kapsule

Vezivanje kravate, da ili ne?

Modni detalj, odevni predmet ili mučna obaveza

| by Jovana Subota

Muškarci se mogu podeliti u tri grupe kada je reč o kravati:

1. oni koji je smatraju klasikom i koji je nose isključivo uz odelo i u svečanim prilikama;

2. oni koji je nose kao modni detalj, uz ne baš klasične sakoe, košulje i majice, i

3. one koji ih uopšte ne nose.

O koju da se obesim..?

O koju da se obesim..?

Ko i kada je nametnuo obavezu da se ovaj modni detalj nosi u svečanim prilikama – ne znamo, ali znamo da je kravata nekada bila znak pripadnosti određenom statusu. U 17. veku u Francuskoj, bili su prepoznatljivi vojnici iz Hrvatske, upravo po crvenoj marami koju su vezivali oko vrata. Razume se da se marama vezivala, kako bi držala košulju, jer u ono vreme nije bilo dugmadi u širokoj upotrebi. Ovaj modni detalj su Francuzi prihvatili pod nazivom cravate, ali je crvena marama bila poznata i u Lici, na Kordunu i Baniji, gde su je nazivali litar, što je autentični srpski izraz za kravatu.

Nazivali je litar ili kravata, ona je noćna mora mnogih muškaraca, pre svega zbog načina na koji se vezuje ili obaveze da bude u skladu sa odelom ili košuljom koja se nosi. Ne treba kombinovati kravate grubog tkanja, kao što su vunene, sa odelima od lakog materijala poput lana. Svilene kravate se nose isključivo u svečanim prilikama ili večernjim izlascima. Trebalo bi paziti kod kombinovanja prugastih kravata sa prugastim odelima, ali ne postoji pravilo kod kombinovanja tačkastih kravata sa prugastim odelima.

Psihologija kravate

Kravata je modni fenomen, i kao takvom su se bavili psiholozi. Na osnovu proučavanja, naučnici su došli do određenih zaključaka: prugasti uzorci govore da je osoba koja ih nosi snažne volje i teži moći; zelene kravate odaju konzervativne osobe; tačkaste uzorke nose osobe koje žele svima ugoditi; preupadljive kravate govore o ekscentričnosti, dok crna kravata svedoči o zatvorenosti osobe koja je nosi. Vezivanje kravate je posebna veština koju uglavnom savladaju žene, pre nego muškarci.

No, tri su osnovna načina na koji možete vezati kravatu: osnovni, dupli i vindzorski čvor.


Kažu da žene kupuju kravate muškaracima, kako bi ih vezale, a potom i razvezale. Neven Vrgoč, najpoznatiji srpski kravatolog i čovek koji drži Ginisov rekord u vezivanju kravate, od svega 0, 76 stotih delova sekunde, tvrdi da žene zaista vole da razvezuju ovaj modni detalj.

Mnoge poznate ličnosti nose njegove kravate: od Pitera Justinova, Arnolda Švarcenegera, Marlona Branda do Bila Klintona i Žaka Širaka.

Statistika kaže da većina Srba ne zna kako zavezati kravatu, a držimo Ginisov rekord u vezivanju iste. Hrvati je smatraju svojim izvornim izumom, tako da je Akademia Cravatica, udruženje koje deluje u Hrvatskoj, proglasilo 18. oktobar Međunarodnim danom kravate.

©MuškiMagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Vezivanje kravate, da ili ne?

  1. Zanimljivo je to da ste objavili da je tekst napisala Mirjana Marić, a pisala sam ga lično ja, glavom i bradom. Hm!

    To nije lepo. Nije važan novac (koji nikada nisam dobila), već to da je tekst moje delo. Molim Vas da budete toliko pristojni da uz tekst napišete moje ime, kao što ste to učinili uz tekst "Kako udesiti dnevni boravak za romantično veče", ili da ovaj tekst skinete sa svog sajta.

    Hvala unapred,

    Jovana