Prosize kapsule

Posao i nesanica

Problemi i stres na poslu mogu voditi nesanici

| by Dejan Ajduković

Iron Abs za vas

Sve više mladih ljudi ima problema sa nesanicom, što je ranijih godina ipak bilo rezervisano za nešto starije kategorije stanovništva, kako kod nas tako i u svetu. Međutim, trend globalizacije, neoliberalni kapitalizam i slobodna tržišna privreda stvaraju sve više potresa u životima onih koji treba da budu nosioci ovih promena, a na koje očigledno ne mogu u dovoljnoj meri da se adaptiraju. Posledice po njihovo zdravlje često dovode i do poremećaja sna, a u težim oblicima i do NESANICE.

Ne mogu više da brojim ovce, ne želim da se sećam starih ljubavi..!

Ne mogu više da brojim ovce, ne želim da se sećam starih ljubavi..!

Kod poremećaja sna (nesanice) u dužem periodu posledice su manjak koncentracije, produktivnosti i promene raspoloženja.

No i za nesanicu se može naći rešenje. Prvo treba da se zapitate: da li se zdravo hranite, vežbate li redovno, da li konzumirate velike količine kafe?

Ako uvidite da su Vam potrebne promene, najbolje je da počnete sa ishranom. Večera ne treba da vam bude obilna i jaka, pokušajte se zadovoljiti sa laganijim sendvičem ili voćem. Ukoliko osetite glad pred spavanje idealno rešenje je da popijete šolju bezmasnog jogurta. Kada legnete u krevet zatvorite oči i pokušajte da se umirite, nemojte misliti o obavezama koje vas sutra očekuju, umirite se, i nikako nemojte gledati televizijski program pred sam počinak, jer on vas sam po sebi drži budnim i mentalno aktivnim što takođe može da dovede do otežanog sna, pogotovo ukoliko ste pratili uznemirujuće sadržaje ili vesti.

Kod problema sa nesanicom svetska zdravstvena organizacija savetuje i pojačanu fizičku aktivnost, kroz razne vidove: pešačenja, trčanja ili pak redovnih vežbi koje možete raditi i kod kuće (trbušnjaci, sklekovi, vežbe istezanja).

Alkohol je jedan od uzročnika lošeg sna i ukoliko ste ga konzumirali, preporučuje se odlazak na počinak tek dva sata nakon konzumacije, što važi i za ishranu – nakon jela treba sačekati dva sata pre odlaska na spavanje da želudac započne sa procesom varenja, jer u suprotnom dovodite u sukob dva prirodna procesa u vašem organizmu (varenje i spavanje).

Pokušajte sa kadom punom vode i mirišljavih soli, to će svakako opustiti mišiće koji su napeti i omogućiti relaksaciju kompletnog organizma. Ovo se preporučuje i kod velikog stresa i blažeg nervnog rastrojstva kao idealan način za relaksaciju i postizanje unutrašnjeg mira i podizanja nivoa ličnog zadovoljstva.

Redovan san podrazumeva i dovoljno sna, dokazano je od strane medicinskih stručnjaka da je potrebno od 6 do 8 sati sna da bi se organizam kompletno obnovio. Treba se organizovati na način da možete spavati tako da imate dovoljno dug san i da on ne bude isprekidan. Pokušajte legati svako veče u isto vreme i budite se u isti sat ujutro. Nesanicu može da izazove i kampanjsko spavanje vikendom, gde većina zaposlenih pokušava da nadoknadi izgubljene sate sna u radnoj nedelji. Vi svakako treba da iskoristite vikend za odmor, alii u toku radne nedelje morate pokušati da omogućite svom organizmu preko neophodnu regeneraciju i dovoljno sna (minimum 6 sati).

©MuškiMagazin.com


Slični tekstovi

1 komentar on “Posao i nesanica

Ostavite komentar