Prosize kapsule

LISABON – grad senzualne privlačnosti

by Tijana Đuričić

Elegantan stav portugalki, slikoviti obrisi arhitekture, emotivna prepletenost ponosnih osvajača i nepokorljivih suseda Španije uz malo portoa, hladnog vetra sa Atlantika i nepredvidivih brežuljaka magnetnom privlačnošću priziva nove ’’istraživače’’. Da li je već sve otkriveno u Portugaliji ili nam je nešto neočekivano preostalo? Da li su ista mesta viđena očima svakog od nas, zapravo različita mesta?

Lisabon noću

Lisabon noću

Porugalci glavnog grada neće Vam poželeti toplu dobrodošlicu niti ponuditi servilnu snishodljivost,  već čvrst karakter, blag prezir prema neznancima, ali i večno prijateljstvo odabranima. Naizgled zatvoren narod, zapravo je narod koji se skriva maskom suzdržanosti, vešto prikrivajući svoj vickast humor i vedro srce. Slični Srbima u humoru i mentalitetu, a daleki u lagodnijem životu i njima svojstvenoj tuzi, građani Lisabona podeliće sa Vama neočekivano uzbudljive besane noći.

Vrlo često se misli da su Rusi, Srbi, Nemci i Britanci veliki ljubitelji alkohola i da su ima kapaciteti skoro bez limita… u to su verovatno ubeđeni oni koji nisu posetili najekonomičniji grad Evrope. Noći bez kraja, duga jutra, veliki talasi i krivudavi obrisi brda otkrivaju uzrok izdržljivosti Porugalaca i lako uče pridošlice.

· ZAŠTO LISABON:

Muzika – FADO – slušajte Marizu i Amaliju Rodriges pre putovanja i svašta čete naučiti!

Šetnja u Lisabonu

Šetnja u Lisabonu

(Fado – sudbina – je muzički žanr koji nastaje u 17 veku u Portugalu; karakteristišu ga veoma tužne melodije i biografski tekstovi često egzistencijalno ugroženih slojeva. Svaka pesma ima jasnu strukturu i bazira se na podsticanju osećanja saudadže – nedostajanja, nostalgije, žudnje. Ritmovi afričkih robova, tradicionalne portugalske melodije i mavarski melizmi, pevač i gitarista, ili danas gudački kvartet ili dr. ansambl, u zadimljenim, mračnim gostionicama rasplamsavaju čulne doživljaje udarcima šaka i vrtoglavim kruženjem suknji)

Romantika – restorančići, vino i prelepe devojke kao da su svetkovine noći dionizijskih svečanosti

Vijugavost – uzane, dugačke, vijugave uličice bude maštu, podstiču lutanja i otkrivanja, vode vas srednjevekovnim prolazima i centru Vašeg srca (ili vijugavim konturama zgodne Portugalke)

Kultura – velelepne zaostavštine istorije u arhitekturi i slikarstvu oplemeniće Vas i navesti da se prepustite okružujućoj lepoti

Provod – najpovoljniji grad Evrope nudi neverovatan noćni život – posetioci različitih ukusa pronaćiće sa lakoćom svoja omiljena ’’mesta’’

· POZNATI PORTUGALCI: Henry the Navigator, Cristiano Ronaldo, Tom Hanks, Nelly Furtado..

· DUH UMETNOSTI:

Lisabonmosterio dos jeroios

Lisabonmosterio dos jeroios

Odlučite li se za avanturistički pristup – da banete u lisabon i kroz šetnju otkrijete šta to portugalska kultura nudi ili poželite osmišeljniji uvod – da se pripremite informišući se podacima sa neta, sledi spisak znamenitosti koje ne bi trebalo propustiti:

 1. Gulbenkian Museum (Museu Calouste Gulbenkian)
 2. Oceanarium (Oceanario de Lisboa)
 3. Belem
 4. Bairro Alto
 5. Tram 28
 6. Alfama
 7. Port Wine House (Solar do Vinho do Porto)
 8. National Tile Museum (Museu Nacional do Azulejo)
 9. St. George’s Castle (Castelo de Sao Jorge)
 10. Fundacao Amalia Rodrigues Casa Museu

· ŠMUGNITE U ISTRAŽIVANJE OKOLINE:

1. Romantčan gradić – Sintra,

2. Izletište evropskoh kraljeva, golfera i ljubitelja kockanja (najveći kazino Evrope)

3. Estoril, surferski raj Cascais

4. nacionalni park – Arrábida

5. posmatranje mesta okupljanja delfina – Setúbal

· POGLEDAJTE DOMAĆU TURISTIČKU PONUDU :

Fontana u Lisabonu

Fontana u Lisabonu

Na raspolaganju građanima Srbije jesu brojni i raznovrsni aranžmani sledećih agencija: OFFICE TRAVEL, CORAL TOURS, EOS TRAVEL , EUROJET, EUROTURS NIŠ, FANTAST TOURIST , FOLLOW ME , GLOBTOURS , HAPPY TO, HOLIDAY , JOLLY TRAVEL, KON TIKI, QUATTRO TRAVEL.

Odista, varijacija je toliko da i oni sa malo novca mogu naći zanimljiva rešenja, a i oni koji traže malo više zavrzlame…

·

PREPORUČENI HOTELI:

 1. Britania Hotel
 2. Heritage Av Liberdade
 3. Lapa Palace
 4. Sofitel Lisbon Liberdade
 5. Eurostars Das Letras
 6. Tiara Park Atlantic Lisboa
 7. Real Palacio
 8. Solplay Apartment Hotel

Osim zgodnih ,odmerenih, tamnih lepotica, moćne muzike i ludog noćnog provoda Lisabon će Vas obradovati trajnim zaustavljenjem i useljavanjem u Vaš um – ostaviće Vam trag čežnje i vapaj za povratkom…

©MuškiMagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.