Prosize kapsule

Šta je to vodka i kako se koristi?

| by Veljko Lađevac

Etimološki gledano, reč vodka upućuje na vodu, odnosno, predstavlja deminutiv te reči. U Rusiji i u zemljama istočne Evrope i Skandinavije proizvodi se još od četrnaestog veka. Može da se pravi od različitih vrsta žitarica koje su bogate šećerom.

Jel ja to vidim duplo ili..?

Jel ja to vidim duplo ili..?

Postotak alkohola u ovom piću varira od 35% do čak 75%. Sam Dmitrij Mendeljejev bio je angažovan od strane Aleksandra III da utvrdi pravu meru alkohola u vodki. Verovatno je u Rusiji zbog ovoga slavan podjednako kao i zbog stvaranja periodnog sistema elemenata. On je, naime, utvrdio da je ta prava mera 38% alkohola. Država je, radi lakšeg oporezivanja, ovu brojku zaokružila na 40%. Ovo je verovatno redak primer kako birokratska pravila više usreće nego unesreće gradjane.

Sve vodke sveta dele se u dve grupe: čiste i aromatizovane. One prve su uobičajene za naše podneblje. Sastoje se uglavnom samo iz etanola i vode. Aromatizovane vodke, inače, uopšte nisu retke. U Švedskoj, na primer, postoji preko 40 vrsta ovih vodki.

Vodka ima široku popularnost bar zbog dve osobine: prvo, ne ostavlja tzv. „alkoholni miris u ustima“, odnosto, spada u veoma čisto piće. Drugo, nezaobilazni je dodatak u različitim koktelima (bloody mary, white russian, vodka martini, vodka tonic).

(Ne)željene posledice preteranog kunzumiranja

(Ne)željene posledice preteranog kunzumiranja

E sad, jedini problem sa ovim pićem je to što njegovo nepravilno konzumiranje može biti smrtonosno. Rusi smatraju da drugi narodi ne umeju da piju vodku i da se zato pre opijaju nego oni. Vekovno korišćenje ovog napitka iskristalisalo je nekoliko osnovnih pravila za njegovo korišćenje. Evo nekoliko bisera te mudrosti:

1. Pre pića obavezno nešto pojesti. Preporučljiva su nauljena hrana ili kuvana jaja.

2. Vodku uvek piti naiskap, nikada guc po guc.

3. Posle svake čašice ponovo nešto pojesti. Pošto so i kiselina neutrališu alkohol, preporučljivi su, na primer, limun i čips ili kiki-riki. Nešto tako.

4. Vodku ne mešati sa drugim pićima. Naročito ne sa žestokim ili gaziranim pićima.

5. Tokom konzumiranja u društvu učestvovati u razgovoru. Što je tema dublja, to jest intelektualnija, to će mozak biti više angažovan i sporije će podpadati pod dejstvo alkohola. Eto primera kako filozofija spasava ljudsku dušu.

6. Posle konzumacije pojesti solidan obrok.

Naravno, ova pravila se prilagodjavaju svakoj osobi ponaosob i treba ih uzeti kao opšte smernice a ne kao striktna uputstva.

Pa sad, kome ima srce u junaka neka proba.

©MuškiMagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.