Prosize kapsule

Strong man – Nebojša Muratović

| by Nikola Dražović

Da snaga klade valja najbolje može pokazati, ko drugi do onaj koji istu ima, a provereno to je on – Nebojša Muratović. Strongmen iz Kikinde, nekadašnji državni šampion i reprezentativac u Powerliftingu i osvajač brojnih prvih, drugih i trećih mesta na Strongmen kupovima, u svojim LX0-102 ranim 30 – ima za sebe kaže da je u najboljim godinama za ovaj sport, a za Muški magazin je rekao i nešto više o ovoj teškoatletskoj disciplini.

A ova moja uvek prepuni kofere...

A ova moja uvek prepuni kofere...

Termin „Strongest man“ prvi put se pojavljuje u 19. veku kada se odnosio na cirkuske nastupe u kojima su učesnici pokazivali svoju neviđenu snagu. Od 20. veka termin „Strongest man“ se odnosi na atletska takmičenja snage i izdržljivosti – podizanje stena, vuču vozova, kamiona, N10-005 prevrtanje kamionskih guma.. svega onoga što sa nevericom, ali i oduševljenjem svi ponekad rado pogledamo na malim ekranima. Ljudska snaga pomerena do granica izdržljivosti.. Sama disciplina se sastoji iz raznih podisciplina, a organizatori takmičenja prema rečima našeg sagovornika biraju šest u kojima će „snagatori“ odmeriti i dokazati svoju moć.

Kako postati „Strong men“?

– Biti što bolji, podići i povući više od drugih, u što kraćem vremenu, a discipline su: 1. vučenje kamiona teškog 12 tone, 20 metara, 2. Konanov krug – težine 300 kg – što više krugova (Muratović je uradio 4), 3. nošenje kofera – 2 kofera teška po 125 kg nositi za što kraće vreme 30 metara, 4. prevrtanje gume teške 380 kg, 5. Afrička stena, teška 140 kg, koju takmičare nose 20 metara, 6. piramida od četiri stepenika: podići 3 tega – 160, 180 i 240 kg.(Muratović je to uspeo za 24 sekunde), 7. dizanje 6 kugli od 110 – 180 kg, 8. Joko – školjku automobila od 400 metara nositi 20 metara, 9. dizanje balvana od 100 kg, pa naviše, 10. potisak s ramena 14 buradi…

Zvuči neverovatno, ali još neverovatnija je priča o tome kako se Nebojša priprema za takmičenja na kojima učestvuje..

– Po profesiji sam građevinac i moj svakodnevni trening podrazumeva – 8 sati rada na građevini, 5 sati privatnog rada na sličnim poslovima i 3 do 4 sata treninga. Dva, tri puta mesečno odlazim na takmičenja i onda opet treninzi.

Čime se hrani jedan Strong Man?

Hranim se sasvim normalno.. Naravno, u pitanju je jaka hrana, jer ovaj sport to zahteva, ali nema nekih posebnih programa, dijeta ili načina ishrane – kao i svi, samo jače. Naravno, jako su bitni proteini, vitamini, ali mogu se pohvaliti da sam trenutno jedan od retkih takmičara koji izbegava bilo kakvu vrstu dopinga, već sve pokušavam da uradim na zdrav način – uostalom zbog zdravlja se i bavim ovim sportom.

O ambicijama..

– U najboljim sam godinama za ovaj sport i iako na današnjim takmičenjima ima sve više juniora, daleko od toga da sam veteran. Imam još planova, ali videćemo.. nezgodno je što je ovo dosta skup sport. Ako želiš ozbiljno da se baviš njime ne možeš, a da ne uložiš bar nekoliko hiljada evra godišnje u sebe. Samo osnovni kompleks proteina za rast mišićne mase košta i do 3000 evra…

cheap viagra online usa

Zašto Strong Men?

– Pre svega zbog zdravlja. Bolje da sav bes i frustracije čovek izbaci na ovaj način, nego u nekoj tuči na ulici.. Upravo zato i savetujem svim klincima da se bave ovim, ili bilo kojim drugim sportom. Zdravije i pametnije od svega drugog. Pored zdravlja, naravno tu je i finansijski momenat. A zašto i ne..


Zašto i ne, kažemo i mi, naročito posle Nebojšine predstave na ovogodišnjem Strong Men kupu, održanom u okviru „Belgrade Sport Festa ’09“ na Adi Ciganliji u Beogradu, gde je Muratović osvojio drugo mesto. „Snagatoru“ iz Kikinde želimo puno uspeha na predstojećim takmičenjima i pridružujemo se njegovom pozivu mladima. Ne mora to biti ništa ovome slično – dovoljan će biti i jedan krug brzog hoda oko kvarta. Ko zna – možda baš u tih sat vremena koje biste proveli uz 5 puta gledani film, desi nešto kao na filmu! S tim što će to biti premijera.

©Muškimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Strong man – Nebojša Muratović

  1. Neso svaka cast !!! Imamo samo jedno pitanje koliko kostaju proteini za dvo-mesecnu upotrebu ? Unapred hvala ! Djuka