Prosize kapsule

Halkidiki – kao kod kuće!

by Nikola Dražović

Da li zbog prirodnih lepota, relativne blizine, pristupačnih cena, istorijske bliskosti Grčke i Srbije, ili pak zbog “tri prsta” – većina Srba se odlučuje za letovanje baš na Halkidikiju – poluostrvu na severu Grčke. Ako bi i zanemarili prethodno navedene razloge ostaje nam još po koji da bi Vam i mi kao sasvim pristojnu destinaciju za odmor preporučili neko od letovališta na obalama Egejskog mora… Blizu, a ipak u inostranstvu.. U inostranstvu, a ipak – kao kod kuće!

Gde?

Od Beograda 700 km, od Soluna, drugog po veličini grčkog grada, na samo 90 km pruža se ukupno 500 km najrazličitijih pejzaža – od peščanih plaža Kalamarije, Nikite, Torone i Jerisosusa, šumovite Sitonije, preko skrivenih zaliva na Vurvuru, do neverovatnih stena na Kasandri i Atosu. Ovaj mozaik smešten je na tri prsta Halkidikija – Kasandri, Sitoniji i Atosu. Središte poluostrva je grad Poligiros, u čijoj se blizini nalazi i aerodrom “Makedonija”.

Zašto?

Ako odete u neko od letovališta Halkidikija, primetićete prilično niske cene, jeftin smeštaj, dosta naših ljudi… Prodavci govore srpski, a prevoz je jeftin i dobro organizovan. Preporučujemo more, koje je u Grčkoj najčistije upravo ovde, jer poluostrvo nema nijednu reku kojom bi otpadne vode stizale do mora.Zatim, na našoj “Zašto?” listi slede odlična hrana (ne možete otići iz Grčke, a ne probati Gyros, Grčku salatu i domaće pivo Mythos – sve ukupno max.12 evra), buran noćni život koji će često biti protkan melosom Srbije (ali ako poželite da pobegnete od toga tu su i brojne taverne, diskoteke, kafići i nama najmiliji koktel barovi na plažama – pod otvorenim nebom)…

A viđi prljavštine jado, a bolje ti je u Budvu..

A viđi prljavštine jado, a bolje ti je u Budvu..

Da bi Vam sve bilo baš potaman tu je i vešito vedri duh grčkog naroda, uvek spremnog na smeh, razgovor i dobacivanje za lepoticama u prolazu… mada je kod ovog poslednjeg sasvim dovoljno da budete žena.. A kome ni ovo nije dovoljno, tu je i bogat program sa obilascima turistčkih atrakcija – od Atosa, Svete Gore, preko Meteora i Olimpa, do šoping tura u Solunu ili krstarenja duž obale Halkidikija i obližnjih ostrva. Nijedna od ovih tura Vas neće koštati više od 40 evra, a osim preko agencija iste možete potražiti i preko lokalnih vodiča po povoljnijim cenama i isto bezbednim uslovima.

Šta znati?

Za početak cene i smeštaj. Mesta gde naši turisti odsedaju su uglavnom Hanioti, Pefkohori, Polihrono, a tome bi mogli dodati i Prerijsku rivijeru sa Paralijom, Olympic Beach – om i Katerinijem, jer su ova mesta i najposećenija od strane naših turista. Smeštaj se može naći uglavnom po apartmanima i studijima sasvim pristojnih vila po ceni od 10 do 30 evra. U ovakve aranžmane uglavnom nemate uračunate obroke, ali ako Vam ne odgovara ishrana po marketima i restoranima, uz manju doplatu moguće je dobiti i pun pansion u zavisnosti od toga o kakvom aranžmanu je reč.

Zašto li ga neki moji drugari zovu Likidiki..?

Zašto li ga neki moji drugari zovu Likidiki..?

Da biste uopšte ušli u Grčku, naravno potrebna Vam je viza, a za nju – 550 dinara (kolektivna), 35 evra(individualna), važeći pasoš (važnosti najmanje 3 meseca od datuma povratka ), fotokopija prve stranice pasoša i do sada odobrenih Šengen viza, fotografija (3,5 x 4,5 cm) na beloj pozadini, polisa osiguranja koju dobijate u agenciji, a kreće se oko 15 evra. Studenti podnose uverenje da su studenti uz kopiju ideksa, zaposleni potvrdu o radnom odnosu i kopiju radne knjižice, dok nezaposlenima pored uverenja o nezaposlenosti iz Biroa za zapošljavanje nije na odmet ni pomoć viših sila. Ako ste uspeli da dobijete vizu od mirisa soli, borovih šuma i peska pod tabanima deli Vas još samo 12 sati puta, zato se zavalite u svoje sedište i u iščekivanju Suncem okupanog plavetnila – sanjarite…

Đe me teraš na kamenje, na krš!?

Đe me ćeraš na kamenje, na krš!?

Šta još znati?

Pročitajte nešto o zemlji u koju idete, jer ipak je to – Grčka! Naučite makar da na grčkom kažete – Dobar dan (Kalimera), Doviđenja (Geja sas), Zdravo (Jasu) i Hvala (Efharisto), jer oni svi to znaju da kažu na srpskom. Karte za prevoz možete kupiti na stanicama i trafikama, taxi je bezbedan i nije suviše skup (jeftiniji nego u Beogradu – oko 5 evra za 10 km), telefonirajte sa govornica, kartice možete kupiti na trafikama (oko 3 evra – za sat vremena razgovora). Pozivni broj za Grčku je 0030, vremenska zona je GMT 2, tj. sat unapred od real viagra pharmacy prescription srpskog vremena, a zvanična valuta Evro, mada nisu retkost ni natpisi – primamo srpske dinare…

Savet pred put-

Ako želite da se odmorite verovatno na jedinom mestu na svetu gde se možete osećati kao kod kuće, a od iste biti stotinama kilometara daleko, onda je Halkidiki mesto koje tražite. Ako i nije, ali za drugo, bolje, nemate, ništa lakše nego se isključiti i ostati nasamo sa morem, peskom i Suncem. Jer odmor upravo to i jeste. U oba slučaja, zaboravite na sve i – prepustite se… Ne tražimo puno, videćete!

©MuškiMagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.