Prosize kapsule

Zadah iz usta – šta činiti?

| by Zoran Živkov

Niko ne želi da mu da mu sagovornik oseti zadah iz usta. Da bi ste to izbegli ili da bi ste vaš problem na vreme uočili i protiv njega se uspešno izborili, naučite nešto o uzrocima zadaha iz usta i kako ga otkloniti.

Neprijatan zadah iz usta predstavlja veliki problem savremenog čoveka. Danas, neprijatan zadah iz usta i halitofobia (strah od neprijatnog zadaha) su po učestalosti na trećem mestu razloga poseta zubaru (odmah nakon karijesa zuba i parodontopatije). Prodavnice su preplavljene raznim vrstama mentol bombona, vodicama za ispiranje usta, žvakaćim gumama i drugim proizvodima koji mogu ukloniti neprijatan zadah, ali na žalost samo privremeno. Naučna istraživanja su pokazala da su samostalno upotrebljavana ova sredstva čak manje efikasna od ispiranja usta vodom nakon pranja zuba četkicom i pastom za zube.

Iron Abs za vas

Ako se najedeš belog luka a ideš na sastanak sa ribom, ovo je jedino rešenje

Ako se najedeš belog luka a ideš na sastanak sa ribom, ovo je jedino rešenje

Zadah iz usta može biti prolazan (najčešće nestaje nakon jela, pranja zuba, upotrebe zubnog konca ili vodica za ispiranje) ili trajan (najčešće izazvan metaboličkim poremećajima i određenom vrstom bakterija) kada predstavlja značajan problem koji se javlja kod 20% stanovništva u različitom stepenu izraženosti. U ovom slučaju, on negativno utiče na psihološko stanje osobe, socijalne i poslovne međuljudske odnose, a vodi povlačenju osobe u sebe i pojavi stresa.

Uzroci zadaha iz usta mogu biti mnogobrojni:

1.Fiziološki (normalno se pojavljuje diskretan, blag, sladunjav miris pri izdisaju (ekspiraciji)). Intenzitet je varijabilan i na njega utiču:

doba dana (ujutro je najintenzivniji)

starost (povećava se sa godinama)

glad (kod nekih osoba)

2.Oralni uzroci su:

loša oralna higijena,

kariozni zubi,

loše lečena ili nelečena parodontopatija,

ulceronekrozna obolenja u usnoj duplji.

oralne hirurške intervencije u toku zarastanja rana

xerostomia


Neodržavanjem adekvatne oralne higijene (svakodnevno pranje zuba) ostaci hrane zaostaju u ustima i predstavljaju hranu za bakterije, koje ih razgrađujući oslobađaju materije neprijatnog mirisa. Na ovaj način formira se baterijski plak – bezbojni “film” na površinama zuba, desnima i protetskim nadoknadama. Ako se on neodstrani, dovodi do pojave kvara zuba, upale desni (gingivitis) i pojave parodontopatije koji još više produbljuju problem oralnog zadaha.

Pljuvačka vlaži i čisti usnu duplju. Kod xerostomiae – tzv.”suvih ustiju” mrtve ćelije (fiziološki u usnoj duplji stalno je prisutan proces odumiranja površnih ćelija sluzokože i njihovog obnavljanja novim) se akumuliraju najviše na gornjoj strani jezika, a zatim i na obrazima, desnima. Raspadanjem ovih ćelija stvara se neprijatan miris.

U toku sna fiziološki se luči manja količina pljuvačke, pa je ovo i razlog zbog čega se javlja “jutarnji zadah” iz usta, koji je još više potenciran ako osoba spava sa otvorenim ustima.

Takođe, pušenje i upotreba nekih lekova dovodi do smanjenog lučenja pljuvačke.

3.Ekstraoralni uzroci (Zadah iz usta ovog porekla se smatra  “pravim” zadahom.  Mnogo je ređi od oralnih uzroka i ne prolazi nakon sanacije istih.). Najčešće je posledica:

Obolenja gornjih i donjih disajnih puteva (infekcije sinusa, krajnika – oko 3-5% slučajeva, bronhitisi, hronična oboljenja pluća…)

Obolenja digestivnog trakta (gastroezofagealni reflux, hijatus hernija…)

Dehidratacije organizma

Opštih obolenja (dijabetična koma – sladunjav miris sličan voću; uremična koma – miris na urin; hepatična koma- miris “sličan ribi “)

Pošto su ova stanja retka i imaju dodatne simptome, a izraženi zadah nije uvek prisutan, osoba koja ima zadah iz usta ne bi trebalo odmah zaključiti da boluje od ovako teškog obolenja.

Unošenja određene hrane (tzv.odiriformne materije) i određenih lekova.

Određena hrana sadrži isparljiva ulja (i dr. odiriformne materije) koja mogu izazvati zadah. Najčešće su to: beli i crni luk, crna vina, neki sirevi, riba… Nakon što se ova hrana svari u probavnom traktu odiriformne materije se resorbuju u krvotok i preko pluća izbacuju napolje. Na ovaj način neprijatan zadah nije poreklom iz usne duplje već iz izdahnutog vazduha. (Ovo je i razlog zašto se i nakon pranja zuba oseća miris sve dok se materije ne odstrane iz tela). Alkoholna pića  se ponašaju na isti način.

Pušenje duvana

Teške dijete

Naučnici smatraju da osoba teško može samostalno proceniti postojanje sopstvenog lošeg zadaha zbog adaptacije čula mirisa. Ipak, i osobe sa lošim zadahom mogu lako utvrditi postojanje istog kod druge osobe. Takođe, mišljenje o tome kada je sopstveni zadah “loš” je različit od osobe do osobe. Iz ovog razloga najbolje je pitati za mišljenje bliskog člana porodice ili “poverljivog prijatelja”.

Postoji nekoliko popularnih kućnih metoda koje se mogu iskoristiti (1. liznuti zglob ručja i sačekati da se pljuvačka osuši i pomirisati, 2. plastičnom kašičicom ukloniti naslage sa gornje površine jezika, sačekati da se osuše i pomirisati), ali ipak najčešće korišteno i najpouzdanije je mišljenje “poverljivog prijatelja”.

Kako biste uklonili zadah iz usta potrebno je:

Prati zube nakon obroka uz pomoć četkice i paste za zube;

Koristiti konac za zube (najmanje jednom dnevno – na ovaj način se omogućava odstranjenje ostataka hrane koji zaostaju između zuba i nakon njihovog pranja);

Četkati jezik. U toku pranja zuba dobro je četkicom preći (oko 10-15 pokreta mekom četkicom) i preko jezika kako bi se uklonili ostatci hrane, mrtve ćelije i bakterije;

Menjati zubnu četkicu na svaka 3-4 meseca;

Osobe koje nose zubne proteze moraju posebnu pažnju posvetiti održavanju higijene zubnih proteza;

Osobe koje boluju od xerostomiae trebaju konzumirati dovoljne količine vode, koristiti nezaslađenu limunadu, žvakaće gume i bombone koje stimulišu lučenje pljuvačke, a u slučaju težeg stepena obolenja upotrebljavati veštačku pljuvačku i lekove prema savetu svog stomatologa;

Odlaziti na redovne kontrole kod stomatologa (najmanje 2 puta godišnje).

Kada bi trebalo zatražiti lekarsku pomoć?

Zadah iz usta se u najvećem broju slučajeva može eliminisati održavanjem dobre oralne higijene. Ako i nakon sprovođenja ovih mera ne prestane zadah potrebno je posetiti stomatologa specijalistu orane medicine koji će sprovesti odgovarajuću terapiju, a u slučaju isključenja oralnih uzroka zatražiti i dodatna ispitivanja specijalista drugih grana.

©MuškiMagazin.com

Slični tekstovi

9 komentara na “Zadah iz usta – šta činiti?

 1. Pingback: Zadah iz usta « Top saveti za muškarce

 2. Ja sam taj problem resio veoma jednostavno. Popravio sam sve zube za pocetak. Utvrdio sam da mi je sa desnima sve u redu i provalio da zadah dolazi iz dubine grla. Tacnije od krajnika vecim delom. Sta sam uradio? Poceo sam dvaput dnevno(ujutro nakon sto se probudim i uvece nakon sto operem zube pred spavanje) da ispiram usta cajem od kadulje(zalfije). Jedna puna casa je sasvim dovoljna. Prvo bi izmuckao desni a potom grkljao krajnike i na taj nacin ih cistio. Sve to traje manje od 5 minuta. Rezultat toga je da opusteno pricam sa ljudima i osecam se krajnje prijatno. To radim svakodnevno. Probajte pa sudite. Nadam se da sam vam pomogao.

 3. Jednostavno resenje.

  Ako cistite zube koncem, perete redovno a i dalje imate zadah onda je najverovatnije uzrok formiranje naslaga u kanalima krajnika. Iz ovih naslaga se anaerobne bakterije i gasovi sire po od korena jezika po celim ustima. Ukoliko pogledate clanak na Wikipedii "Tonsillolith" sve ce vam biti jasno. Stvarno ne znam zasto se ova pojava kod kod nas uopste ne pominje. Najbolji metod je ispiranje kanala krajnika tankim mlazom vode. Provereno na licnom primeru. Cim prvi put isperete kanale krajnika zadah nestaje. Proceduru je potrebno ponoviti na 10ak dana. Ove naslage su jedini uzrok i nista drugo.

  • Zorane sta se podrazumeva pod ispiranjem kanala tankim mlazom vode? Kako se to radi? Ko to radi, doktor? Ili mogu ja sam? Hteo bih da probam pa velim da pitam 🙂

   • кад се тушираш ставиш оно од туша на 5 цм испред уста, држиш 5 минута и тако хахахха

 4. Mozda je sve to taco,ali ja znam najbolji lek 🙂 Bog je taj koji leci sve!