Prosize kapsule

PIVO – osnovni kurs

by Ilija Tatalović

Zagledanog u kriglu, u kojoj se mnoštvo mehurića užurbano podiže i obrazujegustu penu, koja kao se dvoumi da li da se izlije ili ne, iznenada me prožimaju ničim izazvane misli o alhemiji. Sav onaj viševekovni trud i napor, što kvazi, što istinskih naučnika, da se napravi zlato, a ono im se nalazilo ispred nosa. Nekada, u slučaju da dobro navrnu čašu, i bukvalno u nosu.

Mrzla piva rane liječi

Mrzla piva rane liječi

Pivo je piće čija se vrednost i doprinos za celokupan ljudski rod ne može meriti ni zlatom. I dok su razne civilizacije nastajale i propadale, pivo je napajalo žedne, prehranjivalo izgladnele, davalo snagu graditeljima piramida, manastira i tvrđava, hrabrilo ratnike, lečilo bolesne, rasplamsavalo strast ljubavnika, osvežavalo, opuštalo, i bilo inspiracija milionima umetnika…

Istorija

Prema legendi, vrlo je verovatno da su omiljeni muški napitak, izmislile žene! Naravno slučajno, zahvaljujući svom nemaru. Naime, neko loše spremljeno žito, (dokaz da je ovo ženskih ruku delo) povuklo je vlagu i uz pomoć prisutnih divljih kvasaca fermentiralo u zanimljivu smesu. Muškarci, po prirodi radoznali, probali su tu smesu, osetili njen neobičan ukus i opojnost, i naravno,nastavili dobitnu „tehnologiju“.

Arheolozi i istoričari su utvrdili da su Vavilonci proizvodili pivo još 7000 godina p. n. e. Od Vavilonaca proizvodnja piva se prenela u stari Egipat, Persiju, Grčku a potom i u druge zemlje. Kao pisani dokaz starosti i važnosti piva, može da posvedoči i prvi pisani zakoniku na svetu – Hamurabijev zakonik.Hamurabi, vavilonski kralj kaže: “Pivo ne sme sadržati previše vode i ne sme se prodavati po previsokoj ceni”. Eh, Hamurabi…živeo!

Tadašnje pivo je pravljeno od ječmenog šećera i pšenice, bez hmelja, tako da je dobijen proizvod bio vrlo kiseo. Primena hmelja, koji služi kao konzervans i daje pivu gorak ukus, i industrijska revolucija, pružili su osnovne mogućnosti za masovnu proizvodnju piva.

Kako se danas pravi

Pivo koje mi imamo priliku da pijemo pravi se procesom alkoholnog vrenja iz slada, hmelja, vode i pivskog kvasca. Voda je glavni deo napitka i služi kao rastvarač. Slad se dobija od žitarica, najčešće od ječma i obezbeđuje pivu punoću ukusa, dok pivski kvasac izaziva alkoholno vrenje u kome šećer prelazi u alkohol i ugljen dioksid. Zavisno od vrste piva, zapreminski udeo alkohola može da bude različit, tj. manji od 0,5% kod “bezalkoholnih” piva i veći od 8% kod ječmenih vina.

Uz veliko pivo najbolje idu velike...

Uz veliko pivo najbolje idu velike...

Trenutno, u svetu postoji više od hiljadu vrsta piva, koje se dele po boji, vrsti kvasca, procentu alkohola… Pivo može biti tamno ili svetlo, letnje ili zimsko, „ejl” ili „lager”… Klasifikacija piva, na kraju, uopšte nije toliko značajna, budući da najčešće postoje značajne razlike u okviru jedne-te-iste vrste piva.

Kako ga služiti

Da bi pivo što duže zadržalo svoj kvalitet i temperaturu, veoma je bitan sud u kome se ono služi.Najpogodnije su čaše – krigle, koje imaju debelo staklo i koje vrlo dugo održavaju optimalnu temperaturu piva. Osim krigli, pogodne su i čaše sa “stalkom” jer sprečavaju da ruka, koja drži čašu, greje pivo. U svakom slučaju, i krigla i čaša moraju biti dovoljno velike da u njih stane celo pivo iz boce, sa penom.

Mnogi ne vole penu, tako da pivo ulivaju duž ivica čaše. Pena je veoma bitna, jer ona sprečava zagrevanje piva, nalazi se kao izolator između piva i spoljašnje sredine, te daje pivu neophodnu gorčinu, ukus pivskog kvasca i miris. Sposobnost držanja pene zavisi od količine i hemijskog sastava ekstrakta. Kvalitetno pivo pri sipanju u čašu peni, a gusta i čvrsta pena se zadržava na površini najmanje 3 minuta.

Zdravo, nego šta!

Većina doktora se slaže u tvrdnji da umereno uživanje u pivu (do 1 litre dnevno) štiti od srčanog udara, podstiče aktivnost želuca i digestivnog trakta, ima blago antiseptičko dejstvo, smanjuje psihosocijalni stres, povoljno deluje na lečenje nekih bolesti i sprečava pojavu drugih. Pivo sadrži silicijum – koji je prevencija za osteoporozu; selen – koji je antioksidant, i kompleks B vitamina. Ono ne sadrži masnoće i holesterol, a ima vrlo malo šećera, pa je prema tome, nepravedno osuđeno da goji i stvara pivski stomak.

Skoro istovremeno, iz zalutalih misli u stvarnost me vraćaju, zvono na vratima i zvuk sudijske pištaljke, koji je označio početak utakmice. Pogledom pređoh preko stola, tu su čips, kikiriki ičetiri krigle. Pena u njima se potpuno slegla. Sve je spremno.

Živeli!

©MuškiMagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “PIVO – osnovni kurs