Prosize kapsule

U šetnju gradom sa gay paradom?

by Nikola Dražović

Kada ja 2004. godine otkazana “Parada ponosa” u Beogradu, zvanični stav LGBT alijanse bio je da sledeća neće biti održana dok god se u Srbiji ne stvore 220-802 demokratski uslovi za tako nešto, i ne dođe do vidnih vrednosnih, karakternih i moralnih promena u javnosti. Da li to što ovogodišnja parada zakazana za 20. septembar još uvek nije otkazana znači da je do svega navedenog 225-030 došlo ili će samo još jednom od babe da se pravi devojka, zarad nekih viših interesa – stranih i onima ZA i onima PROTIV organizovanja ovakve manifestacije..?

Klima(vo)

Muškobanjaste devojke

Muškobanjaste devojke

Osluškujući govorkanja medija reklo bi se da se klima “preko can i buy viagra noći” promenila. Predstavnici LGBT populacije iznose svoje stavove i bore se za svoja prava i rešenje problema u udarnim terminima, najpopularnijim emisijama, imaju podršku države, nekih stranaka, uprava navijača se ograđuje od dela svojih članova, međutim – da li se ijedna promena zaista dešava “preko noći”? Kada se „pročačka“ ispod površine onoga što je poput kafe posluženo u skupocenom i sjajnom medijskom servisu, zaključuje se da ta priča nije nimalo pitka.

Navijači na obe strane

Naspram većine PRO argumenata zasnovanih na zalaganjima za osnovna ljudska prava i prava na ravnopravnost ove manjinske grupe, stoje oni CONTRA zasnovani uglavnom na negiranju ovih PRO. Normalno – nenormalno; Korisno – štetno; Zdravo – bolesno; Može, a i ne mora… Većina ne shvata potrebu paradiranja da bi se ponosio svojom seksualnom orijentacijom, što – kada se realno sagleda -i zvuči logično – nešto jesi zbog sebe, ne zbog drugoga. Na ovo se lepo nadovezuje i ona stara – “posuda odzvanja samo kad je prazna”, a sumnju u prazne priče o kojima se mnogo viče, a iza kojih stoje sitna dela (često i nedela) pripadnici našeg naroda stiču po rođenju. Pored sumnje “zašto” se to čini, često je i pitanje kako će takav skup uticati na mlade (baš mlade).. Kao odgovor na sve sumnje stoji čvrst stav organizatora iskazan kroz poruku “Vreme je za ravnopravnost”, a za filitriranje eventualnih sporednih uticaja računaju na demokratsku svest naroda. Koliko je to rizično, potvrdio je i Zoran Dragišić, docent fakulteta za bezbednost koji je na zahtev organizatora skupa uradio procenu njegove rizičnosti i došao do zaključka – visok rizik! Kad se tome dodaju i pretpostavke da će protest verovatno imati i antiprotest od strane pristalica navijačkih i patriotskih grupa i organizacija, i uz podršku verskih zajednica, ne može se, a ne posumnjati u razumnost cele priče, naročito ako se zna i za strahove da će u prvim redovima druge strane biti oni najnaivniji, dok će se borci za njihove interese verovatno naći u sigurnom zaleđu. Da li će kao i toliko puta ranije hrabrost jednih značiti kukavičluk drugih.. ?

Tresla se gora, rodio se gay mouse

I dok

“oni” čekaju “njih”, na nama je da dočekamo 20. septembar i veliko finale ovog, izgleda večitog derbija, okruženi verbalnom prepiskom PRO i CONTRA na svakom koraku gradskog sivila i šarenila. Poučeni iskustvom da u našoj zemlji, narodu, istoriji nikad ništa nije onako kako se čini, na pitanje da li je sve ovo samo još jedna u nizu podvala u igrama bez kraja i granica u kojima se žedan prevodi preko vode, učesnici postaju sve samo ne učesnici, a batina puca po nevinima. Možda je najbolje svim stranama odgovoriti upravo pitanjem, i to onim legendarnim – “Zašto kažeš ljubav, a misliš na sex?”

A šta si čitaoče ti, PRO ili CONTRA?

©Muškimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar