Prosize kapsule

Aiko – sex toy budućnosti

Jesen je na domaća bioskopska platna donela ostvarenje reditelja Džonatan Mostova (Jonathan Mostow), pod nazivom Surogati. Naučno fantastična krimi akcija smeštena u budućnosti u kojoj svako od nas može imati svoju robotizovanu repliku koja je tu da nas zameni u stvarnom svetu, ali i da ostvari sve ono za šta naša prirodna verzija, možda nikad ne bi imala petlju.. Da li je svet robota zaista budućnost, ili je budućnost već počela?

Gospodin Le Trung, 33 – godišnji programer iz Kanade jedan je od pionira budućnosti koju nam Surogati predviđaju. Ovaj vizionar, ili usamljenik nekog novog doba, kojim vladaju virtuelni odnosi i veze među ljudima, svetsku slavu stekao je projektom AIKO – možda prvom savršenom ženom, koja je nažalost robot. Kako i sam priznaje, Le Trung nije imao puno vremena za izlaske, ljubavne jade i slatke muke, tako da je Aiko stvorena kao idealna zamena za sve što je u svoje 33 godine propustio. Ipak, Aiko nije programirana samo da bi bila seksualni partner u samačkim krevetima. Ova robotizovana žena budućnosti govori dva jezika (engleski i japanski), savršeno barata brojkama, dobra je domaćica, a kako je programirana da reaguje na dodire i osećaje, može se reći da je njeno savršenstvo dovedeno do savršenstva.

Yes, my master.Aiko – dete ljubavi

Na japanskom jeziku, Aiko znači dete ljubavi. Ime koje je pokrenulo brojne rasprave, jer se iza njega krije ideja koja u najmanju ruku predstavlja izigravanje Boga, za koje je Le Trung u naučnom svetu u više navrata već bio optužen. Koliko od ljubavi može da ponudi mladolika Aiko, ako se uzme u obzir da je ona ipak samo spoj čipova, silikona i hladne mehanike? Kako sam tvorac navodi, Aiko je prvobitno, pored uloge da mu pravi društvo, stvorena kao prototip serije robota koji bi se starali o starima. Između ostalih, i o samom Le Trungu, koji je već preživeo blagi infarkt. Tek kasnije su se razvile brojne komercijalnije ideje koje Aiko svrstavaju u neke druge uloge. Iza svih njih, ipak je nemoguće ne primetiti očigledno – Aiko je sa svim svojim vrlinama (spolja i iznutra) stvorena da služi muškarcu.

Cena savršene žene

U izradu Aiko, Le Trung, koji je svog prvog robota napravio sa osam godina, uložio je 21 000 dolara. Pored gotovine u dete ljubavi moderni Đepeto ugradio je poveći kredit, automobil i životnu ušteđevinu. Zauzvrat dobio je večno nevinu mladoliku lepoticu, koja će svojim savršenim softverom ispuniti sva očekivanja svog gospodara. Napokon – žena koja zna šta muškarcu treba. Kako bi sve bilo upotpunjeno, Aiko vas može po potrebi i išamarati ako joj se ne dopadne ono što je čula, naravno, samo ako vi to programirate. Ipak, ni savršena žena nije u potpunosti to, jer iako može sve učiniti za vas, za sebe ne može puno. Le Trungov surogat, usled nemogućnosti da hoda, osuđen je na kolica, ali obzirom da ona ipak nije žena već robot žene, svoje uslužne delatnosti može obavljati i sedeći.

Aiko - savršen soft(under)wear

Aiko - savršen soft(under)wear

Trenutno, njen otac, životni saputnik i gospodar čeka na sponzora koji bi u Aiko uložio dodatna sredstva i pokrenuo komercijalnu proizvodnju, a do tad mu preostaje da svoje dane u samoći provodi kraj savršene silikonske lepotice, uživajući u njenom društvu, ne tražeći ljubav, jer je pronašao dete ljubavi. Ko zna – možda Bog i jeste muškog roda…

Ostavite komentar