Prosize kapsule

1. decembar – borba i dalje traje

by Nenad Milosavljević

borba i dalje traje

borba i dalje traje

Iron Abs za vas

Bilo da verujete u teorije zavere, prema kojima je virus HIV-a proizveden u tajnim američkim laboratorijama, ili, pak, imate neku svoju teoriju o njegovom nastanku, jedno je nemoguće negirati-HIV je „na sceni“ prisutan već 28 godina i, kako sada stvari stoje, nema nameru da se povuče.


Najčešći načini na koje virus humane imunodeficijencije (HIV) dospeva u organizam su nezaštićeni seks ili intravenozno uzimanje droge pomoću zaraženog pribora. Kada jednom dospe u krvotok, ovaj virus je nemoguće izbaciti iz organizma. Pre nego što se aktivira, u organizmu može da obitava godinama. Prosečno vreme posle kojeg HIV počinje da deluje, iznosi između osam i 11 godina. Tada polako, ali nezadrživo počinje da obara imuni sistem nosioca (to je i početak oboljenja koje nazivamo sida ili AIDS), smanjuje broj krvnih zrnaca, tako da zaražena osoba može da umre i od neke sasvim bezazlene infekcije, gripa, na primer. Makar bio i ovaj novi, praseći.

Od prvog slučaja HIV-a, registrovanog 1981. U Los Anđelesu, do danas je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, HIV-om zaraženo oko 39 miliona ljudi, dok je u istom periodu od ove bolesti preminulo preko 25 miliona ljudi.
U Srbiji je do sada registrovano nešto preko 2.300 osoba zaraženih HIV-om, od čega oko 77 odsto na teritoriji Beograda. Preko 60 odsto od zaraženih osoba, već je obolelo od side.
Poznatog leka još uvek nema. Iako se na njemu radi već gotovo 30 godina, veći pomaci nisu zabeleženi, tako da je najefikasniji način borbe protiv HIV-a i side jačanje imuniteta organizma, koliko god je to moguće. Iz renomiranih svetskih laboratorija svako malo stigne poneka optimistična najava, ali najčešće na tome i ostane. Srpski bioenergetičari, baba vange, nadrilekari i ostali vračevi se do sada nisu oglašavali.
Sve ovo zvuči zastrašujuće? Svakako. Naročito ako imamo u vidu da i nije toliko teško zaštiti se. Možda je zbog svinjskog gripa potrebno nositi smešne maske i primiti vakcinu za koju morate da potpišete da je primate na svoju odgovornost, ali je HIV znatno lakše izbeći, pogotovo što tačno znamo kako se sve može preneti. Uglavnom su sve to neki krajnje zabavni načini, poput divljeg nezaštićenog seksa za jednu noć, ali to vam svakako neće biti opravdanje pred samim sobom ukoliko na testovima budete pozitivni i dobijete partnerku koja će sa vama, gotovo sigurno, biti-sve dok vas smrt ne rastavi.
„Neće to baš mene“, mislite sada, „Ja pazim sa kim spavam“, ali…jeste li baš sigurni u to? Hajde da vidimo šta kaže statistika. Prema najnovijem „Durexovom“ istraživanju, čak 35 procenata ispitanika (reprezentativni uzorak od gotovo 3.000 ispitanika starosti od 15 do 54 godine) se uzda upravo u princip sreće, odnosno u frazu „Pa, nisam valjda baš ja toliki maler?“ Dakle, verovatnoća da naletite na nekog „srećnika“/“srećnicu“ koji razmišljaju isto kao vi je 1:3, što, priznaćete, nije baš najbezbedniji mogući odnos prema sebi i drugima. Naravno, nema potrebe da od svake nove partnerke/partnera tražite zdravstveno uverenje, čisto da se dotične persone ne bi osećale kao na vozačkom ispitu ili na vojnoj regrutaciji, ali svakako možete uvek u džepu nositi bar po jedan kondom, za svaki slučaj i eventualnu nepredviđenu situaciju.
Sve to ukoliko ste skloni promiskuitetu, naravno. Ukoliko niste i imate stalnu partnerku/partnera u kojeg imate poverenja, stvar je donekle jasnija, ali ni tu nije na odmet bar osnovna doza opreza. Drugim rečima, momci, pamet u glavu i kondom, takođe, na glavu. Efikasnija zaštita od preventive do sada nije pronađena, prema tome, trk do najbliže apoteke, kako kasnije ne bi, da ne čuje zlo, od igračke bila plačka.

Slični tekstovi

Comments are closed.