Prosize kapsule

Zimske čarolije u zemlji javorovog lista

by Nikola Rili

Tokom 16 dana narednog februara svetski asovi na snegu i ledu okupiće se u kanadskom gradu Vankuveru kako bi se borili za zvanje olimpijskog šampiona. Malobrojni spotisti iz Srbije u daleku Kanadu poći će vođeni samo jednom mišlju, onom izvorno olimpijskom – da je važno učestvovati. Iako su sportisti iz nekadašnje Kraljevine SHS učestvovali već na prvim zimskim igrama 1924. godine u francuskom Šamoniju, najveći i jedini uspesi na „belim“ Igrama postignuti su osamdesetih godina prošlog veka. Većina takmičara po pravilu je bila iz Slovenije. Tada su osvojene i jedine medalje – na igrama u Sarajevu 1984. Jure Franko doneo je tadašnjoj SFRJ srebro u veleslalomu. Četiri godine kasnije u Kalgariju na poslednjem zajedničkom učešću sportista iz svih republika SFRJ ostvaren je najveći uspeh dotad. Mateja Svet osvojla je „srebro“ u slalomu, Matjaž Debelak osvojio je prvu skakačku medalju – „bronzu“ na 90-metarskoj skakaonici, a treći trofej i to srebrni osvojen je u skokovima u ekipnoj konkurenciji. U Naganu 1998. SR Jugoslavija je učestvovala zahvaljujući „pozivnicama“ MOK, a učešće u Solt Lejk Sitiju 2002. naši smučari i bob četvorosed izborili su na takmičenjima.

Iron Abs za vas

Iako se po broju sportista, medijskoj pažnji i glamuroznosti ne mogu porediti sa letnjim igrama, ipak oko 5 i po hiljada učesnika iz 80 zemalja dovoljno je da Vankuver učini sportskom prestonicom u 2010. godini.

Olimpijska baklja već je zapaljena i od Grčke, preko Severnog pola doći će u Kanadu. Tokom 45 hiljada kilometara dugog puta koji će trajati 106 dana nosiće je hiljade ljudi i to svim mogućim sredstvima transporta koja se koriste u ovoj zemlji – sankama, konjskim i psećim zapregama, kolima i avionom. 12. februara baklja će stići na mesto svečanog otvaranja 21. Zimskih Olimpijskih igara, BC Stadion u Vankuveru, gde će goreti do zatvaranja 28. februara.

Sportisti će se nadmetati u ukupno 15 sportova, za medalje koje će prvi put biti napravljene od recikliranog elektronskog otpada. Najzanimljivije takmičenje odvijaće se na ledu UBC Thunderbird Arene gde će snage odmeravati profesionalci iz NHL-a. Velika konkurencija za odličja biće I među alpskim smučarima I ski – skakačima. Na igrama će se premijerno pojaviti takmičari iz Gane, Bahama i Kajmanskih ostrva.

Igre u Sarajevu, pored prve “zimske” medalje, najviše su ostale zapamćene po svojoj maskoti – legendarnom Vučku. Vankuver će predstavljati Sumi, Kvači i Mige, životinje čije je poreklo u indijanskoj mitologiji kanadske zapadne obale. Sumi je ‘Duh zaštitnik’, sa ogromnom željom da zaštiti čovekovu okolinu. Kvači je stidljivi planinski čovek, jeti, koji je zaljubljen u hokej na ledu dok je Miga maskota koja predstavlja mešavinu okeanskih kitova i šumskih medveda.

Slični tekstovi

Ostavite komentar