Prosize kapsule

Džentlmen sa velikim DŽ!

Kad razmišljamo o pravilima lepog ponašanja setimo se svih onih neprijatnih situacija kada nismo znali kako da se ponašamo i kako da, na primer, od asortimana escajga koji nam je ponudjen na večeri izaberemo pravu viljušku, a da pri tom ne ispadnemo nekulturni?

Da je bonton postao pomalo staromodna reč i da je poput nekog dede otišao u penziju, možemo se uveriti svakog dana na ulici. Za oko ne može da ne zapadne, na primer, savremeni poslovni čovek, koji sa lap-topom u ruci, musav oko usta od kečapa koji se cedi sa parčeta pice, preglasno priča telefonom dok čeka u redu u pošti ili banci, tako da bi i šalterski službenik mogao da prepriča veći deo njegovog razgovora.

Lepo ponašanje nije skupo.. ne boli.. a drugima znači puno

Možda ste i vi jedan od onih muškaraca u najboljim godinama, koji potpuno ravnodušno i smireno sedi u gradskom prevozu, dok pored vas stoji starica?

Ili vam ne pada na pamet da stanete na pešačkom prelazu, pošto smatrate da imate neodložna posla u tom trenutku, a pešaci ionako mogu da čekaju čitavu večnost?

Koliko puta ste videli ženu koja nosi pretrpane kese iz prodavnice ili sa pijace, a da vam nije palo na pamet da zastanete i pitate da li joj možda treba pomoć?

DŽ!Da li ste se ikada zapitali da je rečenica koju upućujemo jedni drugima, često i ne očekujući stvarno odgovor na nju – “Kako ste?”, možda jedino pitanje kojom se neko obratio nekom dekici iz komšiluka u poslednje vreme i da njemu znači neizmerno puno?

Opravdanje za to što ste bili škrti na lepim rečima, za to što ste mogli, a niste uradili, verovatno nalazite u nedostatku vremena i žurbi.

Pokušajte da u svakodnevnu komunikaciju uvedete veoma jednostavne reči, koje će učiniti da se bolje osećate i vi, ali i onaj sa kime razgovarate. Izgleda smešno, ali nemojte da vam bude teško da kažete hvala, molim, prijatno, da pozdravite komšiju ili poznanika na ulici…

Žene  padaju na lepo vaspitane

Ne zaboravite da nežniji pol uopšte nije imun na male znake pažnje, komplimente i gestove koji će pokazati da ste pravi muškarac, koji zna kako da se ponaša u kojoj situaciji. Svakoj pravoj dami biće drago ukoliko joj pridržite kaput dok se obuče, izadjete iz kola da biste joj pridržali vrata, sačekate je dok se penje uz stepenice i kao svaki pravi džentlmen pustite da ona prva udje u lift, ili joj date prvenstvo prolaza na ulici.

Možda se, dok čitate ove redove, pitate zašto su se žene toliko godina borile za svoja prava, a kada, kao što su i želele, više nema zvanične podele na muške i ženske poslove vi i dalje treba da se teglite dok vučete kofere? Najbolje je da to pitanje sebi, a ni drugima uopšte ne postavljate. Žene niko ne razume, pa ni one same sebe.

Vi samo budite džentlmen. Sa velikim DŽ!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar