Prosize kapsule

M@N! Dress code pravila – za svaku priliku

by Milena Stanisavljević

Idete na važan poslovni sastanak? Počinjete da radite u novoj firmi i stalo vam je da ostavite dobar utisak na šefa i na nove kolege? Ili jednostavo želite da izgledate lepo i doterano, a nemate pojma šta da obučete?

Odeća koju nosimo često ostavlja prvi utisak na osobu sa kojom razgovaramo i može u velikoj meri da predodredi naš budući odnos. Žensko oko će primetiti ono čega vi možda niste ni svesni…

Savet br. 1 – Uvek, ali uvek prekontrolišite da li je odelo koje oblačite u potpunosti čisto. Fleka ili skorela mrlja na njemu u očima onog ko vas posmatra stvoriće sliku čoveka koji ne vodi računa o sebi, a onda vam ni jedan parfem, skupi sat ili kravata neće pomoći da tu sliku popravite.

Savet br. 2 – Oblačenje prilagodite prilici. Ako je u pitanju neki važan poslovni sastanak izaberite konvencionalnu boju za odelo. Ukoliko je reč o svečanoj prilici, možete se opredeliti za crnu boju. Pokušajte da izbegnete odelo pastelnih tonova, sigurno je da ćete ukoliko ga obučete biti u centru pažnje, ali postoje oni koji su plaćeni da zabavljaju publiku, ne morate to vi da radite…

Savet br. 3 – Obratite posebnu pažnju kada kombinujete pantalone i sako koji pripadaju različitim odelima. Koliko god se vama dopadala kombinacija i činilo vam se da se boje slažu, zbog razlike u materijalu i kroju možete izgledati “raspareno”.

Savet br. 4 – Kombinaciju patike-famermerke-sako, koja je omiljena medju mladima, možete sebi da dopustite u tom slučaju, znači ako ste mladi i ako prilika na koju ste pozvani nije formalna, odnosno ne zahteva odredjeni “dress code”. Ovu kombinaciju možete da nosite u slobodno vreme, ili ukoliko se bavite profesijom koja dopušta lagodnije oblačenje na poslu.

Savet br. 5 – Bilo bi poželjno da se, pre nego što počnete da radite u nekoj firmi, raspitate kakva pravila oblačenje važe u njoj, kako vam se ne bi desilo da medju ozbiljne predstavnike muškog roda u odelima, odete kao dečačić u dukserici i farmericama.

Savet br. 6 – Pažljivo birajte košulju koju nosite ispod sakoa. Bela je univerzalna, i nećete pogrešiti ako je obučete, naročito u svečanim prilikama, ali istovremeno deluje i pomalo tradicionalno. Možete se opredeliti za košulju izuzetno nežnih tonova koja pristaje boji odela koju oblačite.

Savet br. 7 – Uskladite boju kajša sa bojom cipela. Odnosno, nemojte na primer, nositi crni kajš i braon cipele, ili obrnuto.

Savet br. 8 – Apsolutno je nedopustivo da se uz odelo i cipele nose sportske čarape. Zaboravite na romboide ili razne druge aplikacije. Bele čarape se ni ne postavljaju kao mogućnost. Čarape bi trebalo uskladiti sa bojom cipela i odela, i trebalo bi da budu prilično tanke.

I za kraj – odelo možda ne čini čoveka. Tako ni bilo koje svečano ili skupo odelo čoveka ne čini gospodinom. Za to je potrebno mnogo više….

1 komentar on “M@N! Dress code pravila – za svaku priliku

Ostavite komentar