Prosize kapsule

Kako pobediti perut?

Perut, osim što je prava i ozbiljna bolest kože glave, može postati i velika neprijatnost za mušku psihu. Setimo se samo kako izgledaju reklame za preparate protiv peruti- poslovni muškarac kojem perut pada na tamno odelo, oseća se neuredno i nesigurno pred važan sastanak. Bilo bi dobro da je to samo marketinški potez kojim proizvođači kozmetike žele da privuku nove klijente. Međutim, brojna ispitivanja su potvrdila da je tako i u realnom životu. Šta je neophodno učiniti i da li verovati reklamama koje obećavaju čuda? Pre nego što odaberete proizvod koji vam uliva poverenje ili se za savet obratite dermatologu, bilo bi poželjni da upoznate samu srž problema.

belo, a nije sneg!?Šta je tačno perut?

Normalan gubitak mrtvih ćelija kože glave je gotovo neprimetan, ali ako se taj proces ubrza iz određenih razloga, onda nastaje svima poznata perut. Tada se ćelije odvajaju u velikim grupama i nastaje pravi estetski problem. Ako je uz perut prisutno još i pojačano lučenje lojnih žlezda, mrtve ćelije dobijaju tamno sivu boju i nagomilavaju se na korenima vlasi, a nisu retke ni patološke promene na samoj koži.

Šta uzrokuje nastanak peruti?

Pojava peruti može biti vezana za različite faktore sa ishranom, metabolizmom masti, ponekad i sa digestivnim problemima, a ne tako retko i sa psihološkim. Zato sve osobe, bez obzira na pol i starost, u nekim periodima mogu se suočiti sa problemom peruti.

Iron Abs za vas

Kako pobediti perut?

U prodaji postoje različiti šamponi i losioni protiv peruti. Neki od njih sadrže i supstance koje uništavaju mikroorganizme ili keratolitičke sastojke, koji uklanjaju mrtve ćelije i sprečavaju njihovu ponovnu deskvamaciju. Duža upotreba keratolitičkih sredstava, međutim, može da prouzrokuje seboreju.

Korisni saveti u borbi protiv peruti:

Češljajte uredno kosu više puta dnevno i u više smerova.

Izbegavajte da nosite kačkete i kape, omogućite kosi da diše.

Koristite šampone na bazi sumpora, katrana, selena i sulfida.

Utrljavajte u kožu glave losione koji sadrže salicilnu i retinolsku kiselinu, koje potpomažu uklanjanje mrtvih ćelija.

Propolis, polen i žalfija sadrže supstance koje ubrzavaju uklanjanje peruti.

Prirodni lekovi:

Umutiti 3 žumanca sa čašom tople vode. Umasirati u kožu glave i držati 15 minuta, a zatim isprati najpre toplom vodom, a zatim vodom u koju su rastvorene 2 kašike sirćeta.

Ako imate suvu kosu i perut, posebno umutite belance i žumance, pa ih potom sjedinite i nanesite na kosu energično masirajući kožu glave. Nakon 10 minuta isperite toplom vodom.

Slični tekstovi

2 komentara na “Kako pobediti perut?

  1. Bilo bi jos korisnije da ste i naveli naziv nekog uspesnog preparata ili sampona.

  2. Pingback: Kako protiv peruti? « Top saveti za muškarce