Prosize kapsule

Srbija do Južne Afrike

by Nikola Rili


Za razliku od nemačke lepotice Hajdi Klum koja nas je na prošlom Svetskom prvenstvu svrstala u najtežu grupu, južnoafrička oskarovka Šarliz Teron donela je više sreće srpskim fudbalerima. Nemačka, Australija i Gana su protivnici po meri, sa kojima ekipa Radomira Antića može da se nadigrava i s pravom da se nada dobrom rezultatu i plasmanu među 16 najboljih ekipa na Svetskom prvenstvu.

Iron Abs za vas

Očekivanja

Na prvi pogled najneizvesnije će biti u grupi G. Utakmice Brazila, Portugala, Obale Slonovače I Severne Koreje obećavaju zanimljiv fudbal i borbu do poslednjeg minuta za plasman u osminu finala. Na otvaranju Svetskog prvenstva 11. juna igraće domaćin, Južna Afrika i Meksiko.

Trostruki svetski prvak Nemačka već je tradicionalni protivnik naše reprezentacije na završnicama Svteskog prvenstva. U Italiji 1990. tada Zapadna nemačka savladala je SFRJ sa 4:1, u Francuskoj ’98 posle vođstva naše reprezentacije od 2:0, Nemci su uspeli da izjednače i osvoje prvo mesto u grupi. Meč u Port Elizabetu 18. juna biće prilika za osvetu, ali verovatno i borba za prvo mesto u grupi. Poznati po čeličnoj disciplini, neverovatnoj upornosti i igri punoj trčanja, Nemci su u kvalifikacijama bili na trenutke poremećeni zbog podmlađivanja sastava. Ipak, ni to ih nije sprečilo da impresivno završe kampanju bez poraza, sa osam pobeda i dva nerešena rezultata, samo pet primljenih golova što ih uz dobro poznat pedigre svrstava kao glavne favorite u našoj grupi.

Ipak pre tog susreta srpski fudbaleri će izaći na megdan jednoj od najboljih afričkih reprezentacija. Gana je fizički odlično pripremljena reprezentacija, koju sa klupe predvodi srpski stručnjak Milovan Rajevac. Na prošlom šampionatu sveta bili su jedina ekipa sa crnog kontinenta u osmini finala.

U poslednjoj utakmici u grupi čeka nas još jedan učesnik osmine finala iz Nemačke 2006. Ekipu Australije čine pre svega igrači koji nastupaju u Premijer ligi.

Favoriti

Među favoritima da 11. jula podignu “Zlatnu boginju” – pehar namenjen svetskom šampionu su petostruki pobednici i jedina ekipa koja je do sada učestvovala na svim planetarnim šampionatima – Brazil, kao i evropski prvak Španija. Tradicionalno, kladionice među favorite ubrajaju sa manje ili više pokrića i Englesku, Argentinu i Holandiju. Ne treba zaboraviti ni vladajuće prvake Italijane, ali se čini da bi odbrana titule bila nemoguća misija za Azure. Pored trofeja, slave i ulaska u istoriju 32 reprezentacije boriće se i za 30 miliona dolara koliko će pripasti pobedniku, dok će poraženi u finalnom meču dobiti 24 miliona. Naravno, iznenađenja su moguća i poželjna. Zbog toga kada se za 185 dana lopta zakotrlja na stadionima u Južnoafričkoj republici najvažnija sporedna stvar na svetu gurnuće u prikrajak sve ostale, bitnije stvari, i planetu tokom mesec dana prikucati uz TV ekrane.

Comments are closed.