Prosize kapsule

M@N! of the week – Rafael Nadal

Titulu neprikosnovenog kralja šljake potvrdio je 2005. godine osvajajući French Open, a to je ponovio i u sledeće tri godine, zaključno sa Olimpijskim zlatom s kojim se u rodnu Španiju vratio iz Pekinga. Poštenje prema drugima, ali i prema sebi životni je moto koji sledi, a 18 miliona inkasiranih razloga govori u prilog tome da se poštenje, možda, ipak isplati.

Biografija

Rafael Nadal Parera, rođen je 3. juna 1986. godine u Manakoru na Majorci, u Španiji. Oko snova se nije mnogo dvoumio, jer je sa teniskim treninzima počeo već u petoj godini, a prvi trener bio mu je ujak Toni, koji je pogrešno procenivši Nadala odustao od daljih treninga i preuzeo Nadalovog rođaka. Do Rafaelove 10. godine bilo je jasno da je u pitanju redak teniski talenat, pa ga pomenuti ujak ipak ponovo preuzima i postaje njegov glavni trener. Već sa 15 godina, 2002. osvaja svoj prvi ATP turnir i time postaje jedan od  devet najmlađih pobednika ATP turnira ikada.

Karijera

Sledeće godine, 2003. pravi veliki proboj među slavna teniska imena i postaje jedno od njih. Prvo pojavljivanje na Vimbldonu i uspešna kvalifikacija do treće runde takmičenja, pobeda na ATP turniru u Umagu najavljivali su velike planove mladog tenisera. Iako je već 2004. odneo prvu pobedu nad Federerom, 2005. je bila godina odluke za Nadala. Te godine odneo je 9 titula u singlu, titulu šampiona Roland Garros-a i dospeo na 2. mesto ATP liste, odmah iza Federera.

2006. je obeležilo prepucavanje Nadala i Federera, u korist Nadala na tri turnira – Monte Karlu, Rimu, ali i French Open-u, gde je pomutio Federerove planove da osvoji Grand Slam. Takođe je odneo pobedu i na US Open. Tokom 2007. , iako se povredio na samom početku sezone, uspeo je da osvoji turnir u Monte Karlu, pobedi Federera na French Open-u, dok mu se Federer revanširao na Vimbldonu. Početak sezone u 2008. bio je obeležen nizom neuspeha na manjim turnirima, ali i na Australia Open-u, da bi se napokon povratio ponovnim trijumfom nad Federerom na French Open-u. Ipak, pobede koje su zaista obeležile 2008. što se tiče ovog tenisera su ona nad Federerom na Vimbldonu i na Olimpijadi u Pekingu.

sa devojkom Marijom Francisce Perello

sa devojkom Marijom Francisce Perello

Ova godina nije bila u znaku Nadala. Usledio je niz povreda od kojih nije uspeo brzo da se oporavi tako da su teniska igrališta bila prepuštena njegovim kolegama.  Ali sa 23 godine, preko 20 titula i 4 osvojena French Open prvenstva, Rafael Nadal može o svemu da razmišlja, samo ne o kraju karijere.

Nadal lično

Iako se o njegovom privatnom i ljubavnom životu ne zna mnogo, jasno je da na ovom svetu postoji par devojaka kojima bi ovaj mladi Španjolac mogao zavrteti pamet, ali on to vešto krije i poručuje – trudim se da budem iskren prema  sebi i onima koji veruju u mene.

Ostavite komentar