Prosize kapsule

Dejan Petković – RAMBO

by Nikola Rili

RamboU zemlji gde je fudbal – život, u zemlji petostrukih svetskih prvaka, na terenima na kojima su igrali Pele, Garinča, Romario, Bebeto, Ronaldo i Ronaldinjo, glavna fudbalska tema su majstorije jednog Srbina. Posle 17 godina Flamengo je osvojio tiutlu prvaka, a glavni arhitekta uspeha poznatog kluba sa još poznatije, one prave, Marakane je Dejan Rambo Petković.

Iako u 38 godini života, Petković je svojim asistencijama, golovima iz kornera i ostalim čudesima pomogao ekipi da prva prođe kroz cilj. Kao priznanje stigao je izbor u idealni sastav prvenstva kao i priznanje za najboljeg veznog igrača. Popularnog Peta, 100.000 navijača gromoglasnim ovacijama ispratilo je sa terena u 75. minutu odlučujućeg duela Flamenga protiv Gremija koji je njegovom timu doneo dugo čekani trofej. Posle velike pobede Dejan Petković poručio je da se ne oseća kao fudbalski veteran. On je zahvalio navijačima Flamenga, koji su mu ukazali retku privilegiju.

Iron Abs za vas


Kada je 1988. godine debitovao za niški Radnički i postao najmlađi igrač u istoriji jugoslovenske prve lige sa 16 godina i 15 dana, verovatno još nije ni čuo za najveće brazilske klubove za koje će kasnije zaigrati. Danas je Rambo u Brazilu „legenda koja hoda. Ne dokazuje ništa, ali je indikativno da je na najpopularnijoj internet enciklopediji „Vikipediji” na portugalskom jeziku, njemu posvećen tekst od 20.000 karaktera. Igrao je za gotovo sve najveće brazilske klubove: Vasko de Gamu, Fluminenze, Santos i Flamengo. Nekoliko njegovih golova ušlo je u istoriju brazilskog fudbala. Posebno onaj iz finala prvenstva 2001, kada je u poslednjem minutu postigao gol iz slobodmog udarca sa 40 metara, i doneo titulu svom klubu.


dejan-petkoviaStručnjaci u Evropi nisu prepoznali Rambovu fudbalsku čaroliju. Nije mu se dalo čak ni u slavnom Realu. Krunisan je, na drugom kraju planete, u carstvu fudbala. Rambovo fudbalsko umeće ne meri se brojkama. Sutra se neće hvaliti brojem utakmica u dresu reprezentacije (odigrao ih je sedam), učešćima na svetskim i evropskim šampionatima, titulama prvaka ili nekim drugim statističkim pokazateljima.

Početak i kraj priče o tome šta o fudbalskom umeću Ramba Petkovića misle u Brazilu je na pločniku ispred legendarne „Marakane” gde se uz otiske stopa Pelea, Romarija, Zika i ostalih brazilskih velikana nalazi i otisak Dejana Petkovića što je počast nad svim fudbalskim počastima. Desetka Flamenga zasigurno, nije dostigao slavu najboljeg fudbalera sveta svih vremena, ali je zato doživeo da mu se za majstorstvo aplaudira u zemlji u kojoj su rođeni neki od najboljih igrača fudbalske igre. Jedina neostvarena želja mu je, po sopstvenom priznanju da odigra utakmicu u dresu sa srpskim grbom.

Koliko ga cene govori i podatak da je specijalno za Petkovića “Adidas” napravio nove kopačke, sa njegovim imenom i grbom Brazila i Srbije. Reditelj Darko Bajić gostovao je nedavno na filmskom festivalu u Sao Paolu i tada je odlučio da snimi film o Brazilcu iz Majdanpeka, Niša i sa beogradske „Marakane”.

1 komentar on “Dejan Petković – RAMBO