Prosize kapsule

Svetsko prvenstvo: U Tursku po novu medalju

by Nikola Rili

Srpska košarakaška reprezentacije vraća se naredne godine na mesto uspeha, u Tursku, gde je 2001. osvojena poslednja zlatna medalja na šampionatima Evrope.

Protivnici Srbije na početku takmičenja biće Argentina, Australija, Nemačka, Angola i Jordan. Sasvim solidna grupa za vicešampione Evrope. Nosilac grupe – Argentina ima u svom sastavu igrače koji dolaze iz NBA lige i najjačih evropskih klubova Ipak reprezentacija za koju nastupaju Đinobili, Skola, Oberto, Noćioni na poslednjih nekoliko takmičenja nije uspela da se okiti medaljom. Zbog toga olimpijski šampioni iz Atine 2004. nisu glavni pretendenti za titulu, a treba imati u vidu da su iz prvog šešira izbegnute SAD, Španija i Grčka.

Iron Abs za vas

Od timova iz četvrtog šešira Nemačka, čak i sa NBA zvezdom Dirkom Novickim jeste ozbiljan ekipa, ali se čini kao bolja solucija od Hrvatske, Litvanije ili Rusije. Što se tiče ekipa van evropskog kontinenta, ekipa Dušana Ivkovića dobila je verovatno najjači tim iz Afrike Angolu sa kojom igra prvu utakmicu 28. avgusta. Australija je potencijalno neugodan rival. Udarne igle su jedan od najboljih mladih NBA igrača Endru Bogut kao i košarkaš Partizana Aleks Marić koji je u dva poslednja kola Evrolige proglašen za najkorisnijeg igrača. Najveće nepoznanica i svakako autsajder u grupi je Jordan, ali upravo takve ekipe zagorčale su život našim košarkašima prethodnih godina. Domaćin grupe je Kajzeri, grad u severnoj Anatoliji koji je od Istanbula udaljen oko 600 kilometara – nepovoljna okolnost za srpske košarkaše jer će verovatno izostati podrška navijača koji bi u znatno većem broju bili prisutni u Istanbulu.

U nastavku takmičenja ukrštamo se sa selekcijama iz grupe B – Sjedinjenim Američkim Državama, Slovenijom, Brazilom, Hrvatskom, Iranom i Tunisom. Svakako najzanimljiviji duel prve faze odigraće tradicionalni rivali – domaćin Turska i Grčka.

Glavni konkurenti da se nađu u završnom meču u kome će se odlučivati o tituli svetskog prvaka su Španije i SAD. Branilac naslova i evropski šampion Španija predvođena Po Gasolom, Navarom, Rubiom već je viđena u finalu, dok će igre olimpijskih pobednika – SAD na takmičenju zavisiti pre svega od volje njihovih najboljih igrača da se odazovu pozivu selektora. Jer do sada se pokazalo da ekipa sastavljena od prosečnih NBA igrača ne može da se meri sa ostalim selekcijama. U borbu za medalje mogli bi da se umešaju Grčka, Argentina, Turska i nadamo se naša reprezentacija.

Vremena kada smo bili favoriti za titulu su iza nas, ali nismo ni autsajderi. Ipak dve uzastopne titule na prvenstvima sveta s kraja prošlog i početka ovog veka obavezuju srpske košarkaše da uvek jurišaju na najviši plasman. A srebro sa poslednjeg prvenstva starog kontinenta dovoljan je zalog da se izabranici Dušana Ivkovića, kao i sportska javnost u Srbiji nadaju novom uspehu na šampionatu u Turskoj.

©MuskiMagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar