Prosize kapsule

Najčešće sportske povrede

Od samog naslova se diže kosa na glavi. Ko je ikad doživeo bilo kakvu povredu, zna da nije ni najmanje prijatna. Ipak, najveći broj povreda koje mogu nastati pri kardio treningu i drugim amaterskim sportovima ne zahtevaju čak ni lekarsku intervenciju.

10 najčešćih sportskih povreda:

1. Povrede vrata
2. Iščašenje ramena
3. Bol u leđima
4. Teniski lakat
5. Povreda kolena
6. Hematom
7. Povreda tetiva
8. Povrede mišića
9. Povreda cevanice
10. Povreda zglobova

Iron Abs za vas

Povrede se mogu kategorizovati na različite načine, što prema izvoru povrede (pokret – istegnuće, uganuće… ili kontakt – uboji, nagnječenja, prelomi…), tipu povređenog tkiva (povreda mišića, kože i potkožnog tkiva, zglobova, kostiju, ligamenata, …), ozbiljnosti povrede (da li zahteva lekarsku intervenciju).

Prvo što morate naučiti jeste da razlikujete napor od bola. Osećaj bola je krajnje individualan i nešto što nekoga “malo žiga” drugog tera da zove hitnu pomoć. I ne, to nema veze sa kondicijom ili fizičkom snagom.

Pravilno vežbanje (ravnomerni, pravilni pokreti, odgovarajuće opterećenje, odgovarajući stav tela, prethodno zagrevanje, spremnost na taj nivo vežbanja, prilagođenost vežbi zdravstvenom stanju i kondiciji vežbača) retko donosi povrede.

Upala mišića nije povreda. To je stanje mišićnih grupa koje su dugo bile u relativnom mirovanju, posle intenzivnog aktiviranja. Upala mišića nije opasna niti potencijalno štetna. Svodi se na nakupljanje mlečne kiseline u mišićnim vlaknima. U zavisnosti od jačine upale, bol se može javljati samo pri pokretu datog mišića, ili može biti konstantan, pa čak mišić može biti i bolan na dodir. Može trajati od 24h pa čak do 10 dana, u zavisnosti od odnosa prethodna kondicija – nivo opterećenja prvim treningom. Glavni lek, koji mnogi treneri savetuju za upalu mišića jeste ponavljanje blagog treninga. Ovim se postiže pojačavanje cirkulacije u grupi mišića pod upalom, kojom se mlečna kiselina odvodi. Neki savetuju i uzimanje acetilsalicilne kiseline (andola, acetisala, aspirina) odmah posle treninga. Razlog za ovo je što ova supstanca ubrzava cirkulaciju, pa takođe potpomaže bržem izbacivanju štetnih materija iz mišića.

Grčevi u mišićima mogu takođe pratiti pojavu upale. Iako neprijatni i često prilično bolni, oni retko mogu imati ozbiljnije posledice. Kad nastane grč, mišić treba istegnuti (da, to jako boli, ali i veoma brzo rešava problem) maksimalno. Grčevi se najčešće javljaju u listovima, zatim u butinama, a veoma retko i u drugim grupama mišića.

Veoma česta povreda je istegnuće mišića. Može nastati zbog nepravilnog izvođenja vežbe. Dovoljno je napraviti i najmanji nepravilan (neprirodan) pokret da bi došlo do istegnuća. Može biti veoma bolna, a u ekstremnim slučajevima može doći i do pucanja mišićnih vlakana, za šta je neophodno obratiti se lekaru hitno. Pucanje mišića se prepoznaje po ekstremno jakom bolu, neprirodnom položaju dela tela koji mišić podržava i nemogućnosti pokretanja tog dela tela. Istegnuće se najčešće oseti tek 30 min do 2h posle treninga. U tom slučaju, potrebno je istegnuti mišić grejati (zagrejte peglom ili na radijatoru veći peškir, pa umotajte) i mirovati u prvih 12-24h. Potom mišić treba postepeno razmrdavati, laganim pokretima bez opterećenja. Gelovi za sportske povrede (npr. Sinedol) su dostupni u svim apotekama, nisu skupi a dosta pomažu! Analgetike zaboravite – samo se džabe trujete, a zagrevanje definitivno pomaže.

Uganuće je povreda zgloba, privremenog karaktera bez trajnih posledica. Najčešće se dešava na skočnom zglobu. Ipak, može se desiti i na drugim zglobovima i u najudobnijoj obući. Neprirodan raspored težine koji u trenutku “napada” zglob izbacuje zglob iz ravnoteže i dovodi do povrede. Može nastati kod gubitka ravnoteže u izvođenju neke vežbe, pogrešnog hvata tega, itd. Uganuće najčešće prati bol pri pokretu, retko statični bol i skoro uvek otok. Otok je u stvari odbrambeni mehanizam našeg tela: kada je neki deo povređen, telo oko njega formira “omotač” od limfe štiteći ga i dajući mu mogućnost da se u izolaciji oporavi.

Kod uganuća, trening je neophodno odmah prekinuti i započeti mirovanje što je pre moguće. Gelovi za sportske povrede su i ovde preporučljivi jer, između ostalog, imaju analgetsko dejstvo. Burova obloga (može se naći u apotekama) pomaže kod oslobađanja od otoka. Trudite se da barem 24h od povrede zglob što manje opterećujete, da ga lepo utoplite. Nemojte masirati dubinski, ali nežna površinska masaža (blago trljanje kože oko obolelog mesta) će pomoći ubrzavanju cirkulacije i donošenju potrebnih hranljivih materija za oporavak.

Iščašenja su takođe povrede zglobova, ali mnogo ozbiljnije prirode i zahtevaju lekarsku intervenciju. Iščašenje podrazumeva da jabučica zgloba delimično ili u potpunosti ispadne iz čašice, uz oštećenje zglobne čaure (omotača jabučice i čašice) i oštećenja ligamenata. Zglob je potrebno što pre namestiti (vratiti u prirodan položaj), ali to mora da uradi stručno lice, jer u protivnom postoji opasnost od daljih oštećenja. Što se zglob brže namesti, nameštanje je manje bolno, a oporavak kraći.

Iščašenja prati značajan limfni, ali i krvni podliv. Period oporavka zavisi od mnogo faktora (koliko je brzo zglob namešten, kako je do iščašenja došlo, prethodnog stanja zgloba, itd.), ali je u prvih 10ak dana (ili duže, ako lekar odluči da je potrebna imobilizacija tj. gips) neophodno strogo mirovanje.

Neki lekari kod ovakvih povreda brzopleto šalju pacijenta na operaciju koja može biti veoma uspešna, ali i ekstremno rizična – a garancija nema. Potrebno je zatražiti mišljenje više stručnjaka.

U globalu, kada se završi osnovni oporavak (vrati 80% pokretljivosti bez bola), prelazi se na jačanje mišića koji podržavaju zglob, što smanjuje mogućnost ponovnog nastanka povrede.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.